S severozahoda Sirije beži vse več ljudi. Od začetka decembra lani je bilo zaradi ofenzive sirskih sil z domov pregnanih 948.000 ljudi, je sporočil urad ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev. Med pregnanimi je več kot 560.000 otrok in 200.000 žensk.

V sirski provinci Idlib, še zadnji pod nadzorom upornikov, ljudje bežijo z domov zaradi ofenzive sirskih sil, ki se je začela konec lanskega leta. Rusija in Turčija sta januarja dosegli dogovor o prekinitvi ognja v regiji, ki pa je propadel.

Zunanji ministri 14 evropskih držav so pozvali k ustavitvi nasilja v provinci Idlib. Pod poziv so se podpisali zunanji ministri Francije, Nemčije, Italije, Nizozemske, Španije, Portugalske, Belgije, Estonije, Poljske, Litve, Švedske, Danske, Finske in Irske.

Humanitarne organizacije svarijo pred humanitarno katastrofo na območju. Kot opozarjajo, komajda še lahko oskrbijo veliko število pregnanih, saj že primanjkuje bivališč, hrane, kuriva ter zdravstvenih in higienskih potrebščin. O spopadih v Siriji bo v New Yorku po napovedih razpravljal Varnostni svet ZN.

Vir: RTV Slovenija