Združeni narodi so opozorili, da se Sudan po skoraj letu dni vojne med vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha Al Burhana in paravojaškimi silami Mohameda Hamdana Dagala spoprijema z eno najhujših humanitarnih kriz v nedavni zgodovini.

V vojni, ki je izbruhnila lanskega aprila, je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, prebivalci trpijo lakoto, več milijonov ljudi je razseljenih.

“Po vseh merilih – sam obseg humanitarnih potreb, število ljudi, ki so razseljeni in trpijo lakoto – je Sudan ena najhujših humanitarnih katastrof v nedavni zgodovini,” je v sredo dejala Edem Wosornu, direktorica operacij pri ZN-ovem Uradu za koordinacijo humanitarnih zadev.

Wosornu je po poročanju Al Džazire poudarila, da humanitarna katastrofa v Sudanu poteka pod krinko mednarodne nepazljivosti in neukrepanja. “Preprosto povedano, ljudstvo Sudana puščamo na cedilu,” je dodala.

ZN pravi, da je bilo zaradi spopadov v državi razseljenih več kot osem milijonov ljudi.

V začetku marca je Varnostni svet ZN-a pozval k prekinitvi ognja v času ramazana in k večjemu dostopu do humanitarne pomoči. A premirja niso dosegli.

Več kot 18 milijonov prebivalcev Sudana trpi akutno pomanjkanje hrane, 10 milijonov več kot v istem obdobju lani, 730.000 otrok pa naj bi bilo hudo nedohranjenih.

Vodja Urada ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev Martin Griffiths je Varnostni svet prejšnji teden opozoril, da bi lahko v prihodnjih mesecih v nekaterih delih Sudana v katastrofalno prehransko negotovost zdrsnilo skoraj pet milijonov ljudi.

Namestnik izvršnega direktorja ZN-ovega Svetovnega programa za hrano Carl Skau je dejal, da bodo koordinirani ukrepi in diplomacija nujni in ključni, če želimo preprečiti, da nastane v Sudanu največja kriza zaradi lakote na svetu.

Številni ljudje so postali begunci, ki so pobegnili v sosednje države, kot je Južni Sudan, kjer so vzpostavili šotorska taborišča za razseljene. Razmere tam so zelo težke.

Vir: RTV Slovenija