V petek, 13. julija, so države članice Združenih narodov (ZN) prvič v zgodovini delovanja te mednarodne organizacije, ki bo letos oktobra obeležila že 73 let delovanja, sprejele celovit globalni dogovor za boljše upravljanje mednarodnih migracij, reševanje izzivov povezanih z njimi, krepitev pravic migrantov in tako prispevale k trajnostnemu razvoju.

Po več kot letu dni debate in posvetovanj med državami članicami, lokalnimi uradniki, civilno družbo in z migranti samimi je bilo besedilo globalnega dogovora za varne, urejene in redne migracije sprejeto, potem ko sta Juan José Gómez-Camacho, stalni predstavnik Mehike pri ZN, in Jürg Lauber, stalni predstavnik Švice pri ZN, v sredo, 11. julija, sporočila, da je pripravljena končna verzija besedila.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dogovor pozdravil in ga označil za zelo pomemben dosežek. Dogovor odraža skupno razumevanje vlad, da so čezmejne migracije po svoji naravi mednarodni pojav in da učinkovito upravljanje z njimi zahteva mednarodno sodelovanje, saj le tako lahko povečamo pozitivni učinek za vse.

Dogovor prav tako priznava, da ima vsak posameznik pravico do varnosti, dostojanstva in zaščite. Gre za celovit okvir, ki zajema vrsto ciljev, ukrepov in možnosti za izvajanje, spremljanje in pregled. Vsi ukrepi so namenjeni za varne, urejene in redne migracije, hkrati pa zmanjšujejo pojavnost in vpliv nezakonitih migracij.

Predsednik Generalne skupščine ZN Miroslav Lajčák je poudaril izvrsten potencial dogovora, ki ne spodbuja migracije, hkrati pa jih nima namena zaustaviti. Prav tako ni pravno zavezujoč, ničesar ne diktira in v celoti spoštuje suverenost držav.

Kot je dejal nas dogovor vodi od pasivnega do proaktivnega načina. Pomaga nam, da izkoristimo prednosti migracij in ublažimo tveganja. Zagotovi lahko novo platformo za sodelovanje. In prav ta je lahko tudi vir pri iskanju pravega ravnotežja med pravicami ljudi in suverenostjo držav. Decembra letos bo dogovor postal prvi celovit okvir za migracije, ki ga je svet kadarkoli videl.

Miroslav Lajčák hkrati verjame, da bo človečnost vedno prevladala. Celo delegati, ki so zavzeli različne položaje, so našli način za spoštovanje in poslušanje drug drugega. In ravno zato smo ustvarili Združene narode, da smo svetu dali organ, kot je Generalna skupščina ZN, kjer so vse države enakovredne. Vse zadeve je mogoče obravnavati in vsi glasovi se lahko slišijo. Miroslav Lajčák hkrati verjame, da bo človečnost vedno prevladala.

Amina J. Mohammed, namestnica generalnega sekretarja ZN, je ob zgodovinski priložnosti opozorila na temeljna vprašanja, ki jih prinašajo migracije; suverenost in človekove pravice, kaj pomeni prostovoljno gibanje, razmerje med razvojem in mobilnostjo, kako podpreti socialno kohezijo. Kot je zaključila, dogovor demonstrira potencial multilateralizma: našo sposobnost, da se združimo glede vprašanj, ki zahtevajo globalno sodelovanje, ki so hkrati zapletena in sporna.

Samo v času priprave besedila globalnega dogovora je življenje izgubilo 2.098 migrantov; 400 izmed njih otrok. Številni, o katerih mediji niso poročali, so se izgubili v puščavah ali kje drugje na nevarnih poteh. Številne ženske in deklice so postale žrtve trgovine z ljudmi. In medtem, ko berete ta članek, tisoče delavcev migrantov skrbi za njihovo zdravje, varnost in dobrobit njihovih družin.

 

Članek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1