Konec aprila so Združeni narodi (ZN) podali zahtevo za preiskavo eksplozije zemeljske mine v vzhodni Ukrajini, po tem ko je za njenimi posledicami preminil član Posebne nadzorne misije Organizacije za varnosti in sodelovanje v Evropi (OVSE), dve osebi pa sta bili poškodovani.

Omenjena situacija se je zgodila med obhodom v Luhansku, najbolj vzhodnem mestu v Ukrajini. OVSE je bil prisoten zaradi nadzorovanja in poročanja o situaciji v Ukrajini. Stephane Dujarric, predstavnik za odnose z javnostmi generalnega sekretarja ZN, je izrazil sožalje družinskim članom pokojnika in zahteval, da bodo storilci odgovarjali za svoja dejanja.

Povzemajoč izjavo generalnega sekretarja, Antónia Guterresa, iz enaintridesetega marca letos, so ZN pozvali vpletene strani v konflikt, naj naredijo vse, kar je v njihovi moči, da zagotovijo varnost Posebne nadzorne misije OVSE. Izpostavili so, da OVSE pri svojem delu uživa popolno podporo ZN.

Združeni narodi pozorno spremljajo dogajanje v Ukrajini, saj je generalni sekretar v zgoraj omenjeni  izjavi za javnost pozdravil prenehanje bojevanja v vzhodni Ukrajini, kar je v skladu s sporazumom iz Minska. Izrazil je tudi podporo tristranski pogodbeni skupini med Ukrajino, Rusko federacijo in OVSE, ki se zavzemajo za prenehanje bojevanja in umik težkega orožja, pogodbeni skupini Ukrajine, Francije, Nemčije in Rusije, ki je znana pod imenom Normandy Four ter paketu ukrepov za Minsk.

Kljub sporazumom ostaja zaskrbljujoča usoda civilnega prebivalstva. Februarja letos je Odbor za človekove pravice že opozoril, da bo število smrtnih žrtev strmo naraslo, če se konflikt ne bo umiril. Priča smo bili zračnim napadom na gosto poseljenih območjih. Poročila ZN so navajala, da so bombardiranja, ki jih izvajajo oborožene skupine, poškodovala številne zdravstvene ustanove, šole in vrtce v Makiivki in Donetsku.

Zaskrbljujoče pa niso samo statistike smrtnih žrtev v napadih – po nekaterih podatkih je od začetka konflikta v sredini aprila leta 2014 izgubilo življenje 9.800 civilistov in članov oboroženih skupin – ampak tudi škoda, ki jo je bojevanje pustilo na infrastrukturi, zaradi česar je otežen dostop do električne energije in plina ter pitne vode.

Vir: UN News Centre