Zdravstveni direktorat v vzhodnem Alepu je sporočil, da v tem delu mesta zaradi zračnih napadov ne deluje več niti ena bolnišnica. Po nekaterih poročilih pa nekaj bolnišnic še deluje.

“Uničenje infrastrukture, nujne za življenje, je povzročilo, da so ostali oblegani, a odločni ljudje, vključujoč otroke in starejše moške in ženske, brez zdravstvenih ustanov, ki ponujajo oskrbo, ki rešuje življenja, zaradi česar bodo umrli,” je v izjavi, ki jo je poslal Reutersu, sporočil predstavnik opozicije.

Medtem Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji sporoča, da nekaj bolnišnic v obleganem delu Alepa še deluje, a da se številni prebivalci ne upajo tja iz strahu pred silovitim bombardiranjem.

Vse težje spet vzpostaviti delovanje bolnišnic

Zdravstveni viri, prebivalci in uporniki v vzhodnem Alepu po poročanju BBC pravijo, da so bile bolnišnice poškodovane v zadnjih dneh v zračnih napadih in napadih s helikopterji, s katerih mečejo sode bombe (sode z razstrelivom). V preteklosti je reševalcem in zdravstvenim delavcem po zračnih napadih uspelo ponovno vzpostaviti delovanje bolnišnic, a zaradi pomanjkanja potrebščin je to zdaj težje.

Po več tednih prekinitve so se v torek spet začeli zračni napadi na vzhodni del mesta. Vlada je z zavezniki namreč obnovila svoje operacije, v petek pa je sprožila tudi kopenske napade na upornike na frontnih črtah. Rusija je sicer sporočila, da njena letala izvajajo napade v drugih delih Sirije.

Tako sirska vlada kot Rusija zavračata obtožbe opozicije, da sta namenoma napadali bolnišnice in drugo civilno infrastrukturo med vojno. Ruska vojska se je v boje vpletla septembra 2015.

Pred dnevi smo poročali, da je v obleganem delu Alepa, kjer živi okoli 270.000 ljudi, zmanjkalo hrane, humanitarna pomoč pa nima dostopa v mesto, ki mu tako grozi lakota.

Vir: RTV Slovenija