Skoraj 30 milijonov novorojenčkov je vsako leto rojenih prezgodaj, premajhnih ali bolnih, zaradi česar potrebujejo posebno oskrbo, da bi preživeli, poudarja najnovejše poročilo globalne koalicije, ki vključuje tudi UNICEF in Svetovno zdravstveno organizacijo.

»Kadar gre za dojenčke in njihove matere, lahko prava oskrba ob pravem času na pravem mestu pomeni razliko med življenjem in smrtjo,« poudarja Omar Abdi, namestnik izvršnega direktorja UNICEF. »Toda milijoni najranljivejših dojenčkov in žensk vsako leto umrejo, ker niso deležni kakovostne oskrbe, ki je njihova pravica in naša kolektivna odgovornost.«

Poročilo Preživetje in kakovosten razvoj: boljša oskrba za vsakega novorojenčka ugotavlja, da smrt in invalidnost najbolj ogrožata tiste novorojenčke, ki so bili rojeni prezgodaj, z možganskimi poškodbami med porodom, hudo bakterijsko okužbo, zlatenico ali s prirojenimi nepravilnostmi. Poleg tega lahko finančno in psihološko breme za njihove družine škodljivo vpliva na otrokov kognitivni, jezikovni in čustveni razvoj.

»Za vsako mamo in otroka je zdrav začetek, od nosečnosti do poroda in prvih mesecev po rojstvu, ključnega pomena«, je dejala dr. Soumya Swaminathan, namestnica generalnega direktorja programov pri Svetovni zdravstveni organizaciji. »Univerzalno zdravstveno zavarovanje lahko zagotovi, da imajo vsi – vključno z novorojenčki – dostop do zdravstvenih storitev, ki jih potrebujejo, ne glede na finančni položaj. Boljša in celovitejša oskrba novorojenčkov je v korist vseh – rešuje življenja in je ključnega pomena za zgodnji razvoj otrok, kar ima pozitiven vpliv na družine, družbo in prihodnje generacije.«

Poročilo poudarja, da veliko najranljivejših novorojenčkov ne bo preživelo prvega meseca življenja, v kolikor ne bodo deležni specializiranega zdravljenja in boljše oskrbe. V letu 2017 je umrlo približno 2,5 milijona novorojenčkov, večinoma zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili. Skoraj dve tretjini dojenčkov, ki umrejo, je bilo rojenih prezgodaj. Tisti, ki preživijo, so bolj dovzetni za kronične bolezni ali zaostajajo v razvoju. Poleg tega milijon premajhnih in bolnih novorojenčkov, ki preživijo, odrašča z dolgotrajno invalidnostjo.

S celovitejšo oskrbo lahko ti dojenčki živijo brez večjih zapletov. Poročilo razkriva, da bi lahko s pametnejšimi strategijami do leta 2030 v 81 državah rešili življenja 2,9 milijona žensk in novorojenčkov. Na primer, če ista zdravstvena ekipa skrbi za mater in otroka v prenatalnem obdobju, jo spremlja med porodom in v obdobju po porodu, lahko morebitne zaplete odkrije prej.

Poleg tega bi lahko skoraj 20 odstotkov smrti novorojenčkov leta do 2030 preprečili s preprostimi ukrepi, kot so izključno dojenje, stik koža na kožo med materjo ali očetom in novorojenčkom, z zdravili, ustrezno medicinsko opremo ter dostopom do čistih, dobro opremljenih zdravstvenih ustanov, kjer delajo usposobljeni zdravstveni delavci. Drugi ukrepi, kot so oživljanje otrok, ki ne morejo pravilno dihati, injekcije za preprečevanje krvavitve mater ali kasnejši prerez popkovine, bi prav tako lahko rešili milijone življenj.

Poročilo opozarja, da svet ne bo dosegel globalnega cilja zagotovitve zdravja vsem, v kolikor ne bo izboljšal oskrbe za vsakega novorojenčka. Brez takojšnjega ukrepanja nekatere države ne bodo dosegle tega cilja še nadaljnjih 11 desetletij. Za reševanje življenj novorojenčkov poročilo priporoča:

  • Nudenje 24-urne bolnišnične oskrbe za novorojenčke sedem dni na teden.
  • Usposabljanje zdravstvenega osebja za zagotavljanje nege novorojenčkov v sodelovanju z družinami.
  • Poučevanje članov družine, kako zagotavljati ustrezno nego otrokom, kar lahko zmanjša stres, pomaga dojenčkom pridobiti težo in prispeva, da se njihovi možgani pravilno razvijajo.
  • Zagotavljanje kakovostne oskrbe mora biti del državnih politik in doživljenjska naložba v vse, ki so rojeni bolni ali premajhni.
  • Evidentiranje in spremljanje najranljivejših novorojenčkov omogoča spremljanje napredka in izboljšanje rezultatov.
  • Dodelitev potrebnih sredstev, kot dodatna naložba v višini 0,20 USD na osebo, lahko do leta 2030 reši življenja 2 od 3 novorojenčkov v državah z nizkimi in srednjimi dohodki.

Pred skoraj tremi desetletji je Konvencija o otrokovih pravicah zagotovila vsakemu novorojencu pravico do najvišje ravni zdravstvene oskrbe in čas je, da države po vsem svetu zagotovijo zakonodajne, zdravstvene, človeške in finančne vire, da bi to pravico spremenili v resničnost za vsakega otroka, še poudarja poročilo.

Vir: UNICEF Slovenija

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRS


LOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNO
logo_Sloga1