Teden dni je trajal obisk Južnega Pacifika, kjer je Guterres pozval k uresničitvi ”jasnih odločitev pri podnebnih aktivnostih, ker je cel planet pod vprašajem”.

Ni izbiral besed v izjavi, da so za nekatere ”podnebne spremembe grožnja njihovemu preživetju”.

Poudaril je, da so bile vasi že preseljene, pojavile so se tudi bolezni, povezane s podnebnimi spremembami. Guterres opozarja, ”da so nevarnosti vedno bolj resnične”.

Z obiskom na Tuvaluju je na lastne oči videl, kako se celotna država bori za zagotovitev svojega preživetja.

Guterres je kot izredno nujno označil odločitev držav, da ”poiščejo rešitve” in da ”ne odnehajo”.

Zahteval je, da se podnebne spremembe ustavijo s pomočjo celega sveta in da se poišče politična volja za ”preoblikovano strategijo glede energije, mobilnosti, industrije in kmetijstva”.

Guterres je naslovil tri sporočila svetovnim vodjem.

Prvič: rešitev ni dvig davkov na plače, ampak na ogljikove izpuste. ”Rabimo davke na onesnaževanje, ne na ljudi”.

Drugič: države morajo nehati subvencionirati fosilna goriva. ”Denar davkoplačevalcev se ne sme uporabljati za vzpodbujanje orkanov, širjenje suše in vročinskih obdobij, taljenje ledu in uničenje koral”.

Tretje: oporekal je, da je treba zgraditi nove izkope premoga do leta 2020. Rekel je, da rabimo ”zeleno ekonomijo, ne sive ekonomije”.

Generalni sekretar je še dejal, da solidarnost in velikodušnost nista bolna, je le ”jasen interes s strani vseh, ki po svetu prinašajo odločitve”; ti so potrebni, ”ker ni samo Pacifik pod vprašajem, ampak celoten planet”.

‘Rešitev Pacifika je rešitev celotnega planeta’ je zaključil g. Antonio Guterres.

Vir: UN News Centre