Najvišji uradnik ZN za človekove pravice je v petek izrazil resno zaskrbljenost zaradi dramatičnega poslabšanja razmer v Burkini Faso, kjer naj bi bilo med novembrom lani in aprilom letos nezakonito ubitih skoraj 1.800 ljudi.

Obtožbe o odgovornosti kažejo tako na oborožene skupine kot tudi na državne akterje, ki naj bi izvajali brezobzirne uboje, vključno z usmrtitvami. Umori, o katerih se je poročalo, so bili med domnevnimi kršitvami in zlorabami, ki so med novembrom 2023 in aprilom 2024 prizadele najmanj 2.732 posameznikov v tej zahodnoafriški državi. Ta številka je doživela močan skok za kar 71 odstotkov v primerjavi s prejšnjimi šestimi meseci. Po navedbah Urada ZN za človekove pravice OHCHR so oborožene skupine, kot je Jamāʿat nuṣrat al-islām wal-muslimīn, Islamska država v Veliki Sahari in druge podobne organizacije, okrepile svoje napade na civiliste, vključno z razseljenimi ljudmi znotraj države.

Z nasiljem naj bi bile povezane tudi državne sile. V enem posebej krutem incidentu naj bi bilo več kot 220 civilistov, vključno s 56 otroki, ubitih v napadih, ki naj bi jih vojska izvedla v enem samem dnevu v dveh vaseh na severu države. Burkina Faso je pod vojaško oblastjo vse od začetka leta 2022 sredi upora skrajnežev, ki je sprožil vrsto državnih udarov in protidržavnih udarov. Sredi zelo nestabilnih razmer je tako več kot šest milijonov Burkinabèjev od skupno 20 milijonov prebivalcev ostalo odvisnih od humanitarne pomoči.

Visoki komisar Türk je vlado pozval, naj podpre temeljito, neodvisno in transparentno preiskavo vseh obtožb o kršitvah in zlorabah mednarodnega prava ter zagotovi, da bodo storilci privedeni pred roko pravice po zakonitem sodnem postopku. Dejal je, da obstaja možnost za pravičnost in odgovornost, če bodo oblasti pomirile prebivalstvo, obnovile socialno kohezijo in ponovno vzpostavile zaupanje med civilisti in varnostnimi silami. Vladnim uradnikom pa je med obiskom države marca izrazil svojo zaskrbljenost glede razmer v Burkini Faso.

Vir: UN News