S poudarkom na Izraelu in okupiranih palestinskih ozemljih je posebni odposlanec Nikolaj Mladenov predstavil ‘nove nevarne točke’, ki nastajajo na območju hitro spreminjajočega se dogajanja na celotnem Bližnjem vzhodu, ki so se hitro razmahnile v vse večjo grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

V okviru četrtletnega poročila je Mladenov izpostavil, da se okupacija palestinskih območjih nadaljuje in da rešitve za obe države še niso dosegli. Situacijo je opisal kot večgeneracijsko tragedijo za narode te dežele.

Naraščajoče število izraelskih naselij, nezakonitih po mednarodne pravu, ostajajo velika ovira v mirovnem procesu. V zadnjem mesecu so napredovali načrti za razširitev stanovanjskih enot na okupiranem Zahodnem bregu. Čeprav je treba natančne številke še potrditi, je širitev naselij v letošnjem letu že večja od tiste za celotno leto 2018, je pojasnil Mlandenov. Medtem so bili palestinski objekti porušeni ali zaseženi, saj je izraelsko gradbeno dovoljenje Palestincem skoraj nemogoče pridobiti.

Posebni odposlanec je dejal, da v zadnjih tednih napetosti ni več; da je v Gazi opaženo zmanjšanje nasilja s pomočjo Organizacije združenih narodov (OZN) in Egipta, vendar so izraelske obrambe sile v demonstracijah ubile tri Palestince in jih ranile več kot 500. Oblasti so bile pozvane, naj se vzdržijo uporabe sile. Poleg tega Mladenova posebej skrbijo napadi naseljencev na okupiranem Zahodnem bregu, pri čemer se je spomnil nedavnega zaskrbljujočega incidenta med letnim obiranjem oljk, v katerem so kamenjali palestinske kmete, Izraelce in tuje prostovoljce.

V okviru izpostavljene humanitarne krize je OZN poročal o napredku pri nujnih intervencijah, ki so ‘imele pomemben vpliv v številnih sektorjih’. Tako se je povprečna dnevna razpoložljivost električne energije v prvi polovici leta podvojila v primerjavi s prvo polovico prejšnjega leta, prav tako je boljši dostop do vode, izboljšano je čiščenje vode in odpadnih voda, zmanjšana je potreba po dragem gorivu za oskrbo bolnišnic in stroški za zasebna podjetja ter družine so nižji.

Nujna zdravniška pomoč je pomagala skoraj 450.000 ljudem v Gazi in skoraj 400.000 jih je prejelo zdravila in druge zdravstvene pripomočke. Poleg tega so začasni programi ustvarjanja delovnih mest ustvarili več kot 16.000 delovnih mest, v naslednjih tednih pa pričakujejo še dodatnih 1.000.

Ta prizadevanja skupaj predstavljajo rezultate ad hoc odbora, ki deluje za usklajevanje mednarodne pomoči in hkrati poudarja nujno potrebo pri podpori Palestincev in napredek pri rešitvi dveh držav.

Mladenov je poudaril, da je humanitarna kriza še vedno glavna prednostna naloga, saj je jedro krize v Gazi politično, kar velja tudi za okoliške države na Bližnjem vzhodu, ki so tudi v obupnih situacijah: v Libanonu se 1,5 milijona udeležuje mirnih demonstracij, protesti v Iraku so v začetku tega meseca povzročili številne smrtne žrtve, devet let spopadov v Siriji je terjalo uničujoč davek med civilisti, vključno s hudimi kršitvami človekovih pravic, celotna generacija otrok pa odrašča v vojni.

Ljudje v regiji so videli dovolj nasilja in krivic. Regija si ne more privoščiti druge voljne. Prizadevanja za reševanje izraelsko-palestinskega vprašanja, tako kot Bližnji vzhod v celoti, ne morejo trajati izključno na humanitarni osnovi. Potrebujejo politično perspektivo, ki osvetljuje pot naprej.

Vir: UN News Centre

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRS
LOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNO
logo_Sloga1