UNICEF opozarja, da se je število otrok, ki so bili ubiti v napadih po vsej Ukrajini, letos v primerjavi z lanskim letom povečalo za skoraj 40 odstotkov. UNICEF Slovenija nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč otrokom v vojnah po svetu.

V napadih med 1. januarjem in 31. marcem letos je po podatkih Združenih narodov, ki jih je mogoče preveriti, v Ukrajini umrlo 25 otrok. Najmlajši je bil star le dva meseca. V prvih treh tednih aprila pa naj bi bilo v napadih ubitih devet otrok.

»Ker se smrtonosni napadi nadaljujejo, so otroci in njihove družine prisiljeni doživljati še več izgube in uničenja,« je povedala Regina De Dominicis, direktorica UNICEF-ovega regionalnega urada za Evropo in Srednjo Azijo, ki je pred kratkim obiskala Ukrajino. »Vsak napad upočasni prizadevanja za okrevanje in obnovo in negativno vpliva na kakovost življenja otrok. Z zaskrbljenostjo ugotavljam, da se napadi po vsej državi nadaljujejo, pri tem pa se uničujejo šole, zdravstvene ustanove in domovi. Nikjer ni varno za otroke.«

Po uradnih podatkih Združenih narodov je bilo od stopnjevanja vojne leta 2022 v napadih ubitih najmanj 600 otrok. Več kot 1.350 otrok je bilo ranjenih. Dejansko število ubitih in ranjenih otrok pa je verjetno še precej višje.  

Še naprej se vrstijo tudi napadi na infrastrukturo, od katere so odvisni otroci. V prvih treh mesecih leta je bilo tako poškodovanih ali uničenih na tisoče domov, 36 zdravstvenih ustanov in 140 izobraževalnih ustanov. Napadi na oskrbo z električno energijo in vodne vire še dodatno ovirajo zagotavljanje ključnih storitev, zaradi česar sta življenje in dobrobit otrok še bolj ogrožena.

Zaradi dveh let vojne, pred tem pa še dveh let Covida-19, je dostop otrok do šolanja oviran že več kot štiri leta. Skoraj polovica otrok v Ukrajini se šola na daljavo, en milijon otrok pa zaradi nevarnosti sploh nima nobene možnosti dostopa do izobraževanja v razredu.

Med nenehnimi napadi si UNICEF po vsej Ukrajini prizadeva ohraniti možnosti za izobraževanje otrok z obnavljanjem šol in zaklonišč, zagotavljanjem kompletov za učenje na domu in z učno podporo prek spleta. Lani je UNICEF s formalnim in neformalnim izobraževanjem dosegel 1,3 milijona otrok.

UNICEF zagotavlja tudi podporo pri duševnem zdravju in psihosocialno podporo, vključno z zagotavljanjem varnih prostorov in centrov za nudenje zaščite in podpore, s čimer je samo lani dosegel 2,5 milijona otrok in skrbnikov.

Skupaj s partnerji UNICEF obnavlja tudi ključno vodno in zdravstveno infrastrukturo, ki je bila uničena ali poškodovana v napadih.

UNICEF potrebuje dodatnih 250 milijonov dolarjev za zagotovitev ključne podpore za otroke in družine v Ukrajini, za zagotavljanje humanitarne pomoči in nadaljnjo obnovo.

UNICEF Slovenija nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč otrokom v vojnah po svetu, med drugim tudi v Ukrajini in Gazi. Pomagati je mogoče:

– Na www.unicef.si/nujnapomoc   

– Pošljite SMS s ključno besedo OTROCI10 na 1919 in darujte 10 €

– Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI00 41102, namen: Otroci v vojni, koda namena: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana

Vir: Slovenska fundacija za UNICEF