Zaradi podnebnih sprememb se hitro krčijo ledeniki v Alpah. V reviji Nature Communications so znanstveniki nemške univerze Erlangen-Nürnberg zapisali, da je med letoma 2000 in 2014 na njih izginila šestina ledu, oziroma več kot 22 kubičnih kilometrov.

Znanstveniki so tokrat prvič preučevali ledenike na celotnem območju Alp in ne le na posameznih predelih gorstva. Pri tem so si pomagali s satelitskimi podatki, da izdelajo tridimenzionalne modele zemeljskega površja in to primerjali s satelitskimi posnetki.

Posebej dramatična je situacija v Švici, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Švici, ki ima največje ledenike v Alpah, se stali največ ledu, so zapisali znanstveniki. Samo površina znanega ledenika Aletsch v bližini slovitih vrhov Eiger, Mönch in Jungfrau se vsako leto v spodnjem delu zmanjša za pet metrov, plast ledu pa je vse tanjša.

“Na ledenikih, ki ležijo v osrednjem delu Alp na izredno visoki nadmorski višini, zaenkrat tajanja ledu še ni,” pa je potrdil Christian Sommer z geografskega inštituta na omenjeni univerzi.

Nadmorska višina medtem ne rešuje ledenikov na obrobju Alp, kjer bodo ledeniki najprej dokončno izginili. Sem sodijo tudi slovenski ledeniki v Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alpah.

Skupaj je v Alpah še vedno nekaj manj kot 4000 ledenikov. Ti so pomembni tudi za oskrbo z vodo in pridobivanje energije v številnih državah, saj imajo vpliv na številna, tudi velika porečja v Evropi.

Vir: RTV Slovenija