V prvih dveh tednih letos je prek morja in v temperaturah pod lediščem v Evropo, na obale Grčije, Italije in Španije, prispelo več kot 400 otrok, povprečno 29 dan. Sklad ZN za otroke (UNICEF) je zato danes evropske vlade pozval, naj se dogovorijo o enotnem regionalnem pristopu za boljšo zaščito begunskih in migrantskih otrok.

Ti se po oceni UNICEF še naprej soočajo z velikimi nevarnostmi na pomorskih poteh in kršitvami njihovih temeljnih pravic ob prihodu v Evropo. Otroci so na pomorskih poteh v zimskih mesecih še posebej ogroženi zaradi izjemno nizkih temperatur in razburkanega morja, opozarja UNICEF.

“Otroci vsak dan tvegajo življenja na nevarnih poteh prek razburkanega morja in v temperaturah pod lediščem z upanjem, da bodo našli varno zavetje in priložnosti za dostojno prihodnost. Regionalni pristop bi pomagal preprečiti, da bi ti otroci – od katerih so mnogi že doživeli izkoriščanja in zlorabe med dolgimi potovanji – še naprej trpeli,” je dejala regionalna direktorica UNICEF za Evropo in srednjo Azijo ter posebna koordinatorka za pomoč migrantom v Evropi Afshan Khan.

Ob tem je poudarila, da letos “obeležujemo 30. obletnico konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah, mejnik, ki je pomemben opomin, da so se vse evropske države zavezale, da bodo ščitile pravice vseh otrok – ne glede na njihov migracijski status”.

Ocene kažejo, da je lani v Grčijo, Italijo in Španijo prek morja prispelo 23.000 otrok beguncev in migrantov. Večina jih beži pred konflikti, skrajno revščino in preganjanjem.

Da bi bolje zaščitili ranljive begunske in migrantske otroke, UNICEF poziva k poenotenemu pristopu po vsej regiji, ki omogoča varno in čim hitrejše izkrcanje reševalnih plovil. Sprejem in identifikacija otrok morata temeljiti na upoštevanju otrokovih pravic, otrokom pa je treba zagotoviti zaščito, zdravstveno oskrbo in psihosocialno podporo. Vsi otroci morajo imeti pravičen dostop do ustreznih postopkov, vključno s pravno pomočjo in azilnimi postopki. Nujno potrebna so tudi večja prizadevanja za namestitve, ki dajejo prednost otrokom, ter hitrejši postopki združevanja družin iz vseh držav članic Evropske unije, še poziva UNICEF.

UNICEF je lani objavil, da potrebuje 34 milijonov ameriških dolarjev za podporo begunskim in migrantskim otrokom v Evropi. Zbranih je bilo skupno 15 milijonov dolarjev, kar je več kot polovico manj.

Vir: STA