Eden najmočnejših El Niñov doslej je življenja 26,5 milijonov otrok izpostavil tveganju podhranjenosti, pomanjkanja vode in bolezni v desetih državah Vzhodne in Južne Afrike, poroča UNICEF.

»Otroci se soočajo s tveganji na področju zaščite, saj se družine in skupnosti selijo v iskanju dela, hrane, vode ter pašnikov za živali. Otroci težko ostanejo v šoli zaradi lakote in/ali pomanjkanja vode,« je Sklad Združenih narodov (ZN) za otroke (United Nations Children’s Fund – UNICEF) zapisal v študiji o vzhodno- in južnoafriški regiji.

UNICEF ugotavlja, da več kot milijon otrok potrebuje zdravljenje zaradi akutne podhranjenosti. Pomanjkanje vode ostaja ključna težava, številne zdravstvene ustanove in šole nujno potrebujejo izboljšano oskrbo z vodo ter sanitarno ureditev, da bi omogočale kontinuiteto storitev.

El Niño označuje segrevanje osrednjega in vzhodnega tropskega Pacifika, ki se v povprečju pojavlja na tri do sedem let. To dviga temperaturo vodne gladine in vpliva na vremenske sisteme po vsem svetu – nekateri predeli prejmejo več padavin, drugi pa sploh ne, pogosto ravno obratno od običajnega vremenskega vzorca.

Posebej v Južni Afriki je zaradi suše življenje še bolj negotovo za otroke, okužene z virusom HIV, poudarja UNICEF-ova študija.

UNICEF ugotavlja, da so se vlade in partnerske organizacije od leta 2015 odzivale na krizo, vendar je obseg krize presegel zmogljivosti skupnosti in sredstev vlad v regiji za soočanje s krizo, kar je ogrozilo desetletja razvojnih uspehov. Nujna vlaganja so potrebna, saj se bo kriza najverjetneje nadaljevala tudi v letu 2017, otežil pa bi jo lahko še prihod La Niñe, ki bi prinesla neenakomerne vremenske razmere.

Po podatkih Urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – OCHA) bo zaradi El Niña in ekstremnih vremenskih razmer prizadetih predvidoma 60 milijonov ljudi. Humanitarne posledice bodo zajemale negotovost preskrbe s hrano zaradi nizkih donosov pridelkov in naraščajočih cen, višje stopnje podhranjenosti ter prisilno razseljevanje zaradi opustošenih možnosti preživetja.

Vir: UN News Center