Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je ugotovil, da savdijska najstnica, ki je na begu pred lastno družino, izpolnjuje pogoje za status begunke. Hkrati je pozval Avstralijo, naj jo sprejme. Sydney pa je že nakazal, da bi ji lahko podelili humanitarno zaščito, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“UNHCR je pozval Avstralijo, da razmisli o podelitvi begunskega statusa Rahafi Mohamedi al Kununi,” je sporočilo avstralsko notranje ministrstvo. Dodali so, da bodo “proučili predlog po običajnem postopku, kot to počnejo z vsemi predlogi UNHCR”.

Avstralija je že pred tem nakazala, da ji namerava podelili status begunke. Kot je danes dejal minister za zdravje Greg Hunt za avstralsko televizijo ABC, bo Sydney, “če bo potrjeno, da je begunka, zelo, zelo, zelo resno razmislil, da ji podeli humanitarni vizum”. Dodal je, da je o primeru savdske najstnice v torek zvečer govoril tudi z ministrom za migracije Davidom Colemanom.

Poziv UNHCR je pomembna zmaga za 18-letno Savdijko, ki je trenutno v Bangkoku, kjer ji tajske oblasti po njenih navedbah onemogočajo, da bi odpotovala v Avstralijo. Tam naj bi zaprosila za azil.

Rahaf Mohamed al Kunun je konec tedna od družine v Kuvajtu pobegnila v Bangkok in ob tem izrazila namero, da za azil zaprosi v Avstraliji. Na letališču so jo tajske oblasti zadržale in jo nameravale vrniti svojcem v Savdsko Arabijo, a se je temu uprla in se zaprla v sobo letališkega hotela. Tudi prek družbenih omrežij je sporočila, da se v primeru vrnitve boji za svoje življenje, in dosegla, da so jo v ponedeljek tajske oblasti predale v oskrbo UNHCR.

Savdska kraljevina je bila večkrat tarča kritik zaradi omejevanja pravic žensk. V državi velja sistem skrbništva, ko moški nadzorujejo in se odločajo v imenu sorodnic. Ženske pa so še vedno lahko kaznovane za “moralne” zločine ali postanejo tarče “ubojev iz časti”, ki jih izvedejo družinski člani.

Vir: STA