Otroci v Ukrajini, na območjih, kjer se odvijajo spopadi, so bili v zadnjih dveh letih prisiljeni preživeti med 3.000 in 5.000 ur – kar ustreza 4 oz. skoraj 7 mesecem – v zakloniščih v kleteh in na postajah podzemne železnice. UNICEF Slovenija nadaljuje z zbiranjem pomoči za otroke v vojnah po svetu.

Od začetka vojne februarja 2022, so imeli nenehni napadi – posledica katerih je bilo okoli 3.500 opozoril o zračnih napadih v regijah Zaporožja in Harkova ter skoraj 6.200 v regiji Donecka – uničujoč vpliv na duševno zdravje otrok in njihovo sposobnost učenja.

Zimski meseci so bili še posebej grozljivi za otroke, saj se jih je bilo na tisoče prisiljenih zateči v mrzle, vlažne kleti. Zaradi stopnjevanja napadov so namreč mnoge družine ostale brez ogrevanja ter dostopa do vode in elektrike.

»Vojna v Ukrajini je uničila otroštvo ter porušila duševno zdravje in sposobnost učenja otrok,« je povedala Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a. »Otroci že dve leti doživljajo nasilje, izolacijo, ločitev od družin, izgubo bližnjih, razseljevanje ter moteno šolanje in zdravstveno oskrbo. Ta nočna mora se mora končati.«

»Ker spopadi še vedno potekajo, imajo otroci iz Ukrajine le malo možnosti, da si opomorejo od stisk in travm, povezanih z napadi. Vsaka sirena in eksplozija prinašata v njihova življenja dodatno tesnobo. Izobraževanje naj bi predstavljalo steber upanja, priložnosti in stabilnosti, a je to za milijone otrok še vedno moteno ali nedosegljivo.«

Vplivi vojne na otroke so jasno vidni. Polovica otrok, starih od 13 do 15 let, ima težave s spanjem, 1 od 5 otrok te starosti pa ima vsiljive misli in prebliske, pri katerih se posameznik počuti ali vede, kot da se travmatski dogodek ponovno dogaja. Gre za tipične manifestacije posttravmatske stresne motnje. Tri četrtine otrok in mladih, starih od 14 do 34 let, je nedavno poročalo, da potrebujejo čustveno ali psihološko podporo, dejansko pomoč pa jih je poiskala manj kot tretjina.

Starši po vsej Ukrajini poročajo o povišanih stopnjah anksioznosti, pretiranem strahu, fobijah in žalosti, o zmanjšani stopnji sodelovanja pri pouku, pa o občutljivosti na glasne zvoke in težavah s spanjem pri otrocih. V času, ko otroci in mladi najbolj potrebujejo podporo svojih staršev, polovica anketiranih staršev poroča, da s težavo nudijo to oporo.

Po vsej Ukrajini 40 odstotkov otrok zaradi pomanjkanja ustreznih prostorov nima dostopa do nadaljnjega izobraževanja. Na območjih bližje spopadom pa kar polovica šoloobveznih otrok nima dostopa do izobraževanja. Najnovejši podatki iz leta 2022 kažejo na veliko učno vrzel. Učenci so v primerjavi z letom 2018 izgubili dve leti pri branju in eno leto pri matematiki.

UNICEF je od začetka vojne razširil obseg svojega delovanja v Ukrajini in je trenutno prisoten v Kijevu, Lvovu, Odesi, Dnipru, Poltavi, Mikolaivu in Harkovu, kjer zagotavlja humanitarno pomoč in ključno podporo otrokom in družinam.

UNICEF-ovo delo v Ukrajini je osredotočeno na zagotavljanje dostopa do zdravstvenega varstva, cepljenja, prehranske podpore, zaščite, izobraževanja, čiste pitne vode in sanitarij, socialne zaščite ter podpore pri duševnem zdravju in psihosocialne podpore za otroke.

V državah gostiteljicah beguncev UNICEF sodeluje z vladami, občinami in lokalnimi partnerji pri krepitvi nacionalnih sistemov, ki otrokom beguncem in marginaliziranim otrokom iz skupnosti gostiteljic zagotavljajo kakovostno izobraževanje, zdravstveno varstvo in storitve za zaščito.

»Temeljna humanitarna načela, mednarodno humanitarno pravo in mednarodno pravo človekovih pravic morajo biti spoštovani. Otroci potrebujejo priložnost, da si opomorejo in okrevajo, in najboljši način za to je, da se ta vojna konča,« je povedala Catherine Russell.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom, ujetih v vojne po vsem svetu. Pomagati je mogoče:

  • na www.unicef.si/nujnapomoc;
  • pošljite SMS s ključno besedo OTROCI5 na 1919 in darujte 5 €;
  • z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI00 41102, namen: Otroci v vojni, koda namena: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana;
  • s telefonom skenirajte QR kodo in donirajte.

Vir: Slovenska fundacija za UNICEF