Slovenski humanitarni delavec in aktivist Tomo Križnar je po tednu dni zapora v Južnem Sudanu prispel domov. Kot je dejal, je bila to ena najhujših izkušenj v njegovem življenju.

Na vprašanje novinarke RTV Slovenija Mirjam Muženič, kako so z njim ravnali, je dejal: “Tako kot z Nubami. Pili smo vodo iz Nila, ki je smrdela po crknjenih ribah. Vsak dan smo jedli isti pošo, to je neke vrste močnik s fižolom. Bil sem priča bičanju, to vas bo verjetno zanimalo. Z nikomer nisem smel komunicirati in dva nesrečnika, ki so ju zalotili, da sta prve tri dni z mano spregovorila besedo, so prebičali pred mojimi očmi,” je dejal in dodal, “imam to srečo, da sem med vami, tistih pol milijona ljudi tam pa ne”.

Kot je še poročala Mirjam Muženič za Drugo jutranjo kroniko, je Križnar iskal pot čez naftna polja, po kateri bi lahko v Nubske gore pripeljal 175 tisoč evrov vredno napravo za iskanje vode. Oblasti v Južnem Sudanu so ga aretirale 19. maja, ker ni imel pravega dokumenta. Ob aretaciji so mu zaplenili kamero, pozneje pa še telefonsko kartico. Konec tedna so ga po posredovanju slovenskega zunanjega ministrstva izpustili iz zapora.

61-letni aktivist in humanitarni delavec je bil že večkrat zaprt v tujini. Leta 2006 je bil zaprt v Sudanu, kjer je v zaporu v kraju El Fašir preživel približno mesec dni. Policija ga je aretirala, ko je želel nezakonito vstopiti v državo, saj ni imel vizuma. Po diplomatskem posredovanju Slovenije ga je sudanski predsednik Omar Al Bašir pomilostil. Leta 2003 je bil zaprt tudi v zaporu v Etiopiji. Tamkajšnja policija ga je aretirala na območju omejenega gibanja, saj naj bi bil tam brez potrebnega dovoljenja.

Vir: RTV SLO