Stalno arbitražno sodišče je odločilo, da Kitajska nima zgodovinske pravice do spornih otokov oziroma vod v Južnokitajskem morju.

Stalno arbitražno sodišče (Permanent Court of Arbitration – PCA) je danes podalo soglasno sodbo petih sodnikov v primeru arbitraže, začete s strani Filipinov, in sicer v skladu z Aneksom VII Konvencije Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu (United Nations Convention on the Law of the Sea – UNCLOS).

PCA je odločil, da Kitajska nima zgodovinske pravice do spornih otokov oz. vod v Južnokitajskem morju, saj za to nima ustreznih dokazov oz. pravne podlage, poudaril pa, da s svojo današnjo odločitvijo ne določa nobene meje med državama in ne odloča o nobenem vprašanju glede suverenosti nad ozemljem.

Poleg tega je PCA ocenil, da je Kitajska z gradnjo umetnih otokov na spornem območju, s preprečevanjem dejavnosti filipinskih ribiških ladij in ladij za raziskovanje morskega dna ter z omogočanjem ribolova kitajskim ribiškim ladjam v spornih vodah kršila suverene pravice Filipinov v ekskluzivni gospodarski coni. PCA je tudi dejal, da je Kitajska z gradnjo umetnih otokov povzročila resno škodo območju koralnega grebena.

Sodba sodišča, ki je bilo imenovano 21. 6. 2013, je za obe državi obvezujoča, vendar PCA, medvladna organizacija z leta 1899 s sedežem v Haagu, nima lastnih sredstev uveljavljanja odločitev. Kitajska je že dejala, da je odločitev sodišča neutemeljena, še pred odločitvijo pa je kitajsko politično vodstvo napovedalo, da rezultata arbitraže (ne glede na to, kakšen bo), ne bo sprejelo. V Manili so izrazili zadovoljstvo nad sklepom, a hkrati pozvali k zadržanosti in treznosti.

Vir: Delo in BBC