Kljub doseženemu znatnemu napredku pri izpostavljanju perečega vprašanja nasilja nad ženskami in dekleti, generalni sekretar Združenih narodov želi, da naredimo še korak naprej, da končamo to, kar je označil kot škodo vsem družbam.

Najvišji administrativni uslužbenec Organizacije ZM je med spletnim dogodkom pozval k akciji v počastitev mednarodnega dneva odprave nasilja nad ženskami in otvoritvi letne kampanje šestnajstih dni aktivizma proti spolnemu nasilju, ki jo vodijo ZN.  

COVID-19 kriza je milijone žensk pahnila v revščino, vse oblike nasilja nad njimi se stopnjujejo. V tem kontekstu mora svetovna skupnost še naprej graditi na zagonu, ki smo ga ustvarili, da dajemo prednost glasovom, izkušnjam in potrebam žensk ter deklet. 

Že aprila je generalni sekretar vlade pozval, naj preprečevanje in odpravljanje nasilja postanejo ključni del njihovih nacionalnih odzivov na pandemije, pri čemer se je odzvalo več kot 140 držav.

Guterres je v četrtek ponovno podal poziv, naj se pokaže, kje so potrebna večja prizadevanja za rešitev navedene problematike npr. financiranje in zagotavljanje dostopa do osnovih storitev. Navedeno vključuje zagotavljanje finančne in materialne podpore ženskam in gospodijstvom; spodbujanje pozitivnih sporočil o enakosti spolov, stereotipih in normah; podporo dostopu do storitev za duševno zdravje in vključujevanje ključnih zainteresiranih strani v dialog, poleg žensk in deklet tudi moških in fantov ter verskih voditeljev. 

Po poročanju organizacije UN Women, ki podpira države pri doseganju enakosti spolov, je bilo nasilje nad ženskami že pred COVID-19 ena najpogostejših kršitev člokovih pravic. 

Nasilje nad ženskami ima različne oblike: od posilstva, nasilja v družini, spolnega nadlegovanja in spletnega ustrehovanja do školjivih praks, kot so pohabljanje ženskih spolnih organov in poroke otrok. V svetovnem merilu je prizadeta vsaka tretja ženska. Projekcije nadalje kažejo, da vsaki trije meseci zaprtja javnega življenja negativno vplivajo na dodatnih 15 milijonov žensk. 

UN Women so sporočile, da je prišlo do zaskrbljujočega porasta incidentov med COVID-19, pravo »senčno pandemijo«, pri čemer so nekatere države poročale o petkratnem povečanju števila klicev na telefonske številke za pomoč v prvih tednih izbruha koronavirusa. 

Za izvršno direktorico Sklada ZN za prebivalstvo, dr. Natalijo Kanem, obstaja samo ena beseda za te kršitve: dovolj. Kot je dejala, je čas, da se problematiki nasilje posvečamo 365 dni v letu. Preprečiti moramo vsakršno nasilje. In dokler tega ne bomo storili, moramo ženskam in deklicam zagotoviti vse, kar potrebujejo za preživetje in okrevanje od fizičnega in duševnega zdravstvenega varstva do pravne pomoči in podpore za ponovno pridobitev preživetja. 

Podporo lahko nudimo tudi navadni državljani, tako da si prizadevamo za ozaveščanje o nasilju nad ženskami in dekleti, je za virtualno srečanje povedala z Oskarjem nagrajena igralka, Nicole Kidman, ki je kot veleposlanica dobre volje za UN Women, potovala po svetu, da bi se srečala z preživelimi in poslušala njihove srce parajoče zgodbe. 

Pred pričetkom foruma o enakosti spolov, ki bo potekal prihodnje leto, so pri UN Women že začeli z globalno mobilizacijsko kampanjo šestnajst dni aktivizma, s katero zahtevajo, da ponastavitev življenja po pandemiji vodi v »novo normalno«, kjer je nasilje nad ženskami in deklicami zgodovina. 

Vir: ZN