Danes je svetovni dan deklic, ki poteka pod geslom Moj glas za našo prihodnost v enakosti. Vlaganje v deklice prispeva k razvoju celotne družbe, poudarjajo na Unicefu.

“Ko krepimo odziv na pandemijo in načrtujemo okrevanje, imamo priložnost, da ustvarimo boljši, pravičnejši in enakopravnejši svet za vse deklice. Najboljši način, da to dosežemo, je, da sledimo njihovemu vodenju,” je poudaril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Sklad Združenih narodov za otroke s partnerji se ob svetovnem dnevu deklic zavzema za zaščito pravic vseh deklic in za družbo enakosti med spoloma ter enakih možnosti, ki jih v vsakdanjem življenju prepogosto niso deležne, so sporočili iz Unicefa.

“Vsi lahko iščemo navdih v deklicah, ki prevzemajo vodenje.”

Antonio Guterres

Pandemija je položaj deklic poslabšala
“Vsi lahko iščemo navdih v deklicah, ki prevzemajo vodenje in oblikujejo boljše življenje zase in za druge,” je dodal Guterres in poudaril, da bi bilo treba dekletom zagotoviti tehnološke spretnosti, povezljivost in varnost, ki jih potrebujejo za uspeh v digitalnem svetu.

“Unicef in partnerji pozivajo, da skupaj ustvarimo boljši svet za deklice – okrepimo njihov glas in pomagamo uresničiti njihove predloge za našo skupno prihodnost,” so poudarili na Unicefu in izpostavili, da je pandemija dodatno ogrozila položaj deklic, saj ima uničujoč vpliv na njihova življenja po vsem svetu.

“Deklice v sebi nosijo izjemno moč in energijo, s čimer lahko uresničijo svoj polni potencial, če imajo enake možnosti. Vlaganje v deklice pomembno prispeva k razvoju celotne družbe,” so dodali.

Od otroških porok do pohabljenih spolnih organov
Podnebne spremembe, otroške poroke, diskriminacija, pohabljanje ženskih spolnih organov, duševno zdravje, neenakosti med spoloma so med drugim izzivi, s katerimi se spopadajo deklice po svetu.

Na Unicefu so izpostavili, da so danes številna dekleta deležna napredka na področju izobraževanja, ki pa ga je treba pospešiti.

Ob tem so opozorili, da skoraj 25 odstotkov mladenk, starih od 15 do 19 let, ni niti zaposlenih niti se ne izobražuje ali usposablja, takih fantov iste starosti pa je 10 odstotkov.

Približno 335 milijonov deklic obiskuje osnovne in srednje šole, ki nimajo ustreznih sanitarij za menstrualno higieno, zato številne v obdobju menstruacije šole ne obiskujejo, so opozorili v organizaciji.

Deklice zahtevajo življenje brez nasilja, so še poudarili in izpostavili, da v poroke vsako leto prisilijo približno 12 milijonov deklet, zaradi pandemije covida-19 bi jih bilo lahko v poroke prisilili še štiri milijone. 13 milijonov deklic, starih od 15 do 19 let, je bilo žrtev posilstva.

Vir: RTV Slovenija