Novo poročilo organizacije za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) nakazuje na vzorec uporabe kemičnega orožja s strani sirskih vladnih sil, kar odpira vprašanje, če se sistematični napadi kvalificirajo kot kazniva dejanja zoper človeštvo.

V skladu z Rimskim statutom, ki je ustanovni dokument Mednarodnega kazenskega sodišča, so hudodelstva zoper človeštvo, dejanja, ki so sestavni del velikega ali sistematičnega napada na civilno prebivalstvo ob vednosti storilca, da gre za tak napad.

V skladu s poročilom HRW je sirska vlada v zadnjih štirih mesecih najmanj štirikrat uporabila živčni strup v napadih, ki so označeni za daljnosežne in sistematične. V zadnjem napadu, 4. aprila 2017, je v mestu Kan Šejkun, ki se nahaja na severozahodu Sirije, življenje izgubilo vsaj 92 ljudi, več sto je bilo poškodovanih.

Kenneth Roth, izvršni direktor Organizacije je poudaril, da nedavna uporaba živčnega strupa stopnjuje smrtnost in je del vzorca ”čiščenja” ljudi. V preteklega pol leta je Vlada uporabila vojna letala, helikopterje in vojaško silo na tleh, da je dostavila klor in sarin v Damask, Hamo, Idlib in Alep, kar se šteje za daljnosežno in sistematično uporabo kemijskega orožja.

Po kemičnem napadu v Ghouti leta 2013, je Varnostni svet zahteval, da sirska vlada uniči vse oblike kemičnega orožja. Kot odziv na to zahtevo je Sirija pristopila h Konvenciji o kemičnem orožju septembra 2013. Junija 2014 je Organizacija za prepoved kemičnega orožja oznanila, da je sirsko kemično orožje namenjeno v uničenje, kljub temu pa so nadaljevali s preverjanjem resničnosti teh  trditev.

V skladu z zgoraj navedenimi ugotovitvami, je Organizacija pozvala Varnostni svet Združenih narodov k sprejetju resolucije, ki bo zagotovila popolno sodelovanje vpletenih v preiskavi, ki naj jo izvede Organizacija za prepoved uporabe kemičnega orožja. Postavili so tudi zahtevo po kaznovanju odgovornih posameznikov za nastala grozodejstva.

Združeni narodi so med tem napovedali, da kmalu pričakujejo oblikovanje odbora, ki ga je Generalna skupščina odobrila že decembra prejšnje leto in čigar mandat bo ugotovitev, kdo so odgovorni posamezniki za grozote, ki smo jim priča v Siriji. Gre za odbor, ki ga je sirski predsednik Bašar Al Asad v preteklosti že kritiziral, ker meni, da gre za nesprejemljivo posredovanje v notranje zadeve države. Vendar so podporniki odbora izpostavili, da je bilo oblikovanje le-tega nujno potrebno, potem ko sta stalni državi članici Varnostnega sveta – Kitajska in Rusija, ki je glavna zaveznica Asada, z uporabo pravice veta večkrat preprečili, da bi se situacijo v Siriji naslovilo na Mednarodno kazensko sodišče s sedežem v Haagu. Nov odbor, ki bo imel sedež v Ženevi, bo pričel z analiziranjem dokazov, ki so jih zbrale Komisija za preiskovanje v Siriji, HRW in druge civilne skupine.

Zeid Ra’ad Al Hussein, Visoki komisar ZN za človekove pravice, je na novinarski konferenci v Ženevi dejal, da bo odbor vodil ugleden sodnik ali mednarodni pravnik in optimistično dodal, da se prvotni proračun, ki znaša okoli dvanajst milijonov evrov, že polni.

Kot so dejali odgovorni pri Združenih narodih, je cilj veliko bolj daljnosežen kot samo kaznovanje odgovornih za nastalo situacijo.

Vir: Justice Info, Coalition for the ICC