Komisar ZN za človekove pravice je v izjavi, ki jo je podal v torek, kmalu za tem, ko je predsednik Vladimir Putin začel svoj peti mandat, Rusijo pozval, naj preneha z zatiranjem novinarjev.

Volker Türk je dejal, da je zaskrbljen zaradi vse večjega števila novinarjev, ki so obtoženi, obsojeni in zaprti zaradi neodvisnega poročanja, kar samo krepi zatiranje nasprotujočih glasov in nadzor nad željenim narativom. Nenehne napade na svobodo govora in kriminalizacijo neodvisnega novinarstva v Rusiji je opisal kot “zelo zaskrbljujoče”. Urad komisarja OHCHR poroča, da je število zaprtih novinarjev v Rusiji namreč doseglo rekordno število, vse od začetka obsežne invazije na Ukrajino 24. februarja 2022.

Trenutno je pridržanih vsaj 30 novinarjev na podlagi različnih kazenskih obtožb. Dvanajst jih prestaja kazni od pet let in pol do 22 let za rešetkami. Med njimi je tudi Vladimir Kara-Murza, kolumnist časopisa The Washington Post, ki je v ponedeljek prejel prestižno Pulitzerjevo nagrado za komentar. Od marca se je vsaj sedem novinarjev soočilo z upravnimi ali kazenskimi obtožbami, zlasti zaradi kritike dejanj Rusije v Ukrajini ali zaradi domnevnih povezav s pokojnim opozicijskim politikom Aleksejem Navalnim in njegovo protikorupcijsko fundacijo (FBK), ki je bila leta 2021 označena kot “ekstremistična”. Predstavnik ZN za človekove pravice je tako izrazil zaskrbljenost zaradi pogoste uporabe preširokega zakonodajnega okvira za boj proti terorizmu in ekstremizmu ter oblasti pozval, naj zakonodajo spremenijo ter nemudoma umaknejo obtožbe proti novinarjem, ki so pridržani zgolj zaradi opravljanja svojega dela, in jih izpustijo.

Vir: UN News