V petek je Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) poročal o nadaljevanju sovražnosti in ukazov o evakuaciji v Gazi, ki so privedli do zaprtja ključnih humanitarnih objektov v Rafi.

V Rafi v južni Gazi delujejo le še tri terenske bolnišnice. Vsi ti objekti so preobremenjeni in premalo oskrbovani, saj je sedemmesečna vojna zelo resno prizadela civiliste in infrastrukturo, od katere so odvisni za zdravstveno varstvo. Agencija ZN za humanitarno pomoč je sporočila, da center za stabilizacijo podhranjenosti na območju Tal as-Sultan trenutno ne deluje, ekipe pa delajo na preselitvi v medicinski kompleks Nasser v Khan Younisu. Humanitarni partnerji, ki si prizadevajo za izboljšanje dostopa do vode, sanitarij in higiene, so ugotovili, da notranje razseljeni ljudje, ki so poiskali zatočišče na lokacijah v Khan Younisu, še vedno nimajo dovolj varne pitne vode. V Khan Younisu so tako vzpostavili 10 novih vodnih točk, vendar povdarjajo, da je proizvodnja vode na pram prejšnim mesecem v Gazi močno padla.

V petek je tiskovni predstavnik ZN Stéphane Dujarric povedal, da so tudi v Južnem Sudanu mirovne sile ZN zaskrbljene zaradi izbruha nasilja v Malakalu v zvezni državi Zgornji Nil. Naraščajoče nasilje je povzročilo smrt več civilistov ter povečalo napetosti na območju civilne zaščite ZN, ki meji na bazo mirovne misije ZN, UNMISS. Vodja misije, Nicholas Haysom, je opozoril, da takšno nasilje povzroča trajno škodo skupnostim in onemogoča UNMISS-u, da nadaljuje z delom zaščite in vzpostavljanja miru. Sredi izbruhov nasilja so pozvali sprte strani, naj uporabijo dialog za mirno rešitev odprtih vprašanj.

Tudi v Demokratični republiki Kongo so humanitarni kolegi izrazili globoko zaskrbljenost zaradi zaskrbljujočega poslabšanja humanitarnih razmer v Severnem Kivuju na vzhodu države. Po poročanju OCHA se spopadi nadaljujejo v več delih mest Masisi, Rutshuru in Sake. Novi spopadi pa se vedno bolj približujejo mestu Kanyabanyonga, v katerem je naseljenih več kot 100.000 moških, žensk in otrok, ki so zbežali pred nasiljem v Rutshuruju in Masisiju. Stopnjevanje nasilja bi lahko poslabšalo že tako negotove humanitarne razmere v Severnem Kivuju. OCHA je tako v petek pozvala vse strani v konfliktu, naj spoštujejo mednarodno humanitarno pravo in nemudoma sprejmejo ukrepe za zaščito civilistov in civilne infrastrukture.

Vir: UN News