Tiskovni predstavnik ZN Stéphane Dujarric je v petek potrdil, da so oblasti Hutijev v Jemnu pridržale 11 nacionalnih uslužbencev ZN.

Dejal je, da so zelo zaskrbljeni zaradi teh dogodkov in aktivno iščejo pojasnila oblasti Houthi glede okoliščin teh pridržanj. Najpomembneje je, da se zagotovi takojšen dostop do tega osebja. Pridržani sta dve ženski in devet moških. Militanti iz gibanja Houthi nadzorujejo večino Jemna, vključno s prestolnico. V zadnjih mesecih so namreč napadli plovila v Rdečem morju kot odgovor na izraelsko vojaško ofenzivo v Gazi. G. Dujarric je zagotovil, da ZN izkoriščajo vse razpoložljive kanale, da zagotovijo varno in brezpogojno izpustitev vseh, kakor hitro je mogoče.

UNICEF je v petek opozoril, da bo na tisoče otrok in njihovih družin morda potisnjenih v revščino na Haitiju, kar bo še povečalo kaos zaradi nasilja skupin in propadajočega zdravstvenega sistema. Nacionalni operativni center za nujne primere je namreč napovedal “hiperaktivno” sezono ciklonov s 23 pojavi, od katerih bi se 11 lahko razvilo v orkane, napovedanih med junijem in koncem novembra. Prvi tornado v sezoni je že 21. maja dosegel Bassin Bleu na severozahodu države in nakazal začetek nekaterih potencialno uničujočih mesecev.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je v petek obiskal Ljudsko demokratično republiko Laos (Laoška ​​PDR), kar je bil prvi obisk visokega komisarja ZN za človekove pravice v tej državi jugovzhodne Azije. Tam je razpravljal o napredku, ki ga je Laoška ​​PDR dosegla pri spodbujanju človekovih pravic svojih državljanov, izpostavil pa je tudi nekaj ključnih izzivov s katerimi se sooča država, predvsem naraščajoči javni dolg. Ker je več kot polovica najrevnejših držav na svetu v ali blizu popolne dolžniške stiske, je Türk to označil za “nujno prednostno nalogo”.

Podnebna kriza je globalna zdravstvena kriza, je v petek sporočila Svetovna zdravstvena organizacija ZN (WHO), ko je vlade povsod pozvala, naj razmislijo o tem, kako zaščititi ljudi pred najhujšimi vplivi našega segrevanja planeta. Objavili so nove podatke o vplivu podnebnih sprememb na ključna življenjska obdobja, da bi prepričali zdravstvene organe, da podnebnih izrednih razmer ne smemo prezreti ter opozorili na posredne vplive podnebnih sprememb na zdravje ljudi.

Vir: UN News