V preiskavi je Amnesty International zbrala grozljive dokaze, da so sudanske vladne sile v enem od najbolj odročnih delov Darfurja v minulih osmih mesecih proti civilistom in tudi proti majhnim otrokom večkrat uporabile orožje, za katerega Amnesty verjame, da je bilo kemično.

Preiskava, utemeljena na uporabi satelitskih slik, več kot 200 poglobljenih intervjujih s preživelimi in strokovni analizi več deset grozljivih podob dojenčkov in majhnih otrok s hudimi poškodbami, kaže na to, da je bilo na območju Džebal Marre v Darfurju od januarja 2016 najmanj 30 napadov, ki so bili najverjetneje kemični napadi. Zadnji se je zgodil 9. septembra 2016.

“Težko je ubesediti obseg in brutalnost teh napadov. Podobe in posnetki, ki smo jih videli tekom raziskave, so resnično šokantne; na enem posnetku majhen otrok kriči v bolečinah, preden umre; številne fotografije prikazujejo majhne otroke, prekrite z ranami in mehurji. Nekateri niso mogli dihati in so bruhali kri,” je dejala Tirana Hassan, direktorica kriznih raziskav pri Amnesty International.

“Nemogoče je pretiravati pri opisu tega, kako zelo krute so posledice teh kemikalij, ko pridejo v stik s človeškim telesom. Kemično orožje je že desetletja prepovedano, s čimer se je prepoznalo, da povzroča takšno raven trpljenja, ki ne more nikoli biti upravičena. Dejstva, da ga sudanska vlada zdaj večkratno uporablja proti svojim ljudem, se enostavno ne sme spregledati; nujno je ukrepanje.”

Amnesty na podlagi pričevanj preživelih in ljudi, ki so skrbeli za ranjene, ocenjuje, da je zaradi izpostavljenosti kemičnemu orožju verjetno umrlo med 200 in 250 ljudi, številni – ali večina – so bili otroci.

Na stotine ljudi je sicer preživelo napade, so pa nekaj ur ali dni po izpostavljenosti kemikalijam razvili simptome, med njimi:

  • hude prebavne težave, vključno z bruhanjem krvi in diarejo;
  • mehurje in izpuščaje na koži, ki je po navedbah postala trda, spremenila barvo in odluščila;
  • težave z očmi, vključno s popolno izgubo vida;
  • težave z dihanjem, ki naj bi sicer bile najbolj pogost vzrok smrti.

Amnesty International poziva Varnostni svet ZN, da:

  • uporabi zadosten politični pritisk na sudansko vlado, da se bo mirovnim silam in humanitarnim agencijam dovolilo dostop do oddaljenih prebivalcev, kot so tisti v Džebel Marri;
  • zagotovi, da se sedanji embargo na orožje strogo uresničuje ter se razširi na celotno državo;
  • se nujno preišče uporabo kemičnega orožja in naj se, če obstajajo zadostni dopustni dokazi, kazensko preganja osumljene odgovornosti.

Vir: Amnesty International Slovenija