Tiskovni predstavnik urada ZN za človekove pravice (OHCHR) je v sredo dejal, da je “močno vznemirjen” zaradi razširjene in stalne uporabe telesnega kaznovanja v Afganistanu.

Jeremy Laurence je opisal, kako je bila 4. junija skupina 63 moških in žensk javno izpostavljena množičnemu bičanju na športnem igrišču v mestu Sar-e-pul zaradi vrste domnevnih kaznivih dejanj. Kazen naj bi bila po besedah Laurencea izvedena pred pripadniki talibanskih oblasti in stotinami lokalnih prebivalcev. Dodal je, da je telesno kaznovanje očitna kršitev mednarodnega prava o človekovih pravicah, Afganistan pa je podpisnik tako Konvencije proti mučenju kot Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah. Talibanske oblasti je pozval, naj nemudoma prenehajo z vsemi oblikami telesnega kaznovanja in zagotovijo popolno spoštovanje pravilnega postopka in postopkov poštenega sojenja.

Agencija ZN za begunce (UNHCR) je v sredo sporočila, da bo prihodnje leto potrebno preseliti več kot 2,9 milijona beguncev po vsem svetu. Ocena označuje 20-odstotno povečanje glede na leto 2024. Zaskrbljujoč trend so povzročili nenehno množično razseljevanje, novi konflikti in vplivi podnebnih sprememb. Projekcije UNHCR kažejo, da imajo sirski begunci, ki so bili izgnani zaradi državljanske vojne, že deveto leto zapored največje potrebe po preselitvi. Sledijo begunci iz Afganistana, Južnega Sudana, Rohingija iz Mjanmara, Sudana in Demokratične republike Kongo. Agencija ZN za begunce pa je še sporočila, da so se potrebe po preselitvi močno povečale tudi v Ameriki zaradi tamkajšnjega razseljevanja.

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je ob svetovnem dnevu okolja predstavila nova orodja za »zeleno izobraževanje« v učilnicah, s čimer je poudarila pomen vključevanja mladih v rešitve podnebne krize. Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca, je zagotovila, da je okoljska vzgoja prednostna naloga v smislu podpore, ki jo Organizacija zagotavlja svojim državam članicam. Čas je za vključitev okoljske vzgoje v vse šolske predmete, na vseh ravneh izobraževanja z akcijsko usmerjenim pristopom, ki mladim pomaga razumeti svojo moč, da naredijo razliko, saj je to eden najboljših vzvodov za dolgoročno reševanje podnebnih motenj.

Vir: UN News