Ta mesec bo na svetovni ravni več obeležitev kot dni v juniju, v spomin na vse, od koles do oceanov. Toda kako so ZN začeli obeleževati svetovne datume?

Trenutno ZN praznujejo 218 mednarodnih dni (ta številka še narašča)! Tradicija se je začela veliko pred ustanovitvijo ZN leta 1945. Eno od prvih imenovanj izhaja iz izjave Generalne skupščine ZN leta 1947, da je treba 24. oktober praznovati kot dan Združenih narodov, obletnico sprejetja Ustanovne listine ZN, ki je ustanovila organizacijo. Od takrat so države članice ZN predlagale več kot 200 imenovanj, v  katerih sodelujejo tudi druge specializirane agencije ZN, kot so na primer članice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki so razglasile Svetovni dan boja proti aidsu, ki ga praznujemo vsako leto 1. decembra.

Svetovna organizacija je prejšnji mesec razglasila najnovejše imenovanje svetovnega dneva, saj so soglasno sprejeil sklep o razglasitvi 25. maja za svetovni dan nogometa. Leta 2024 namreč mineva 100 let od prvega mednarodnega nogometnega turnirja v zgodovini z zastopanostjo vseh regij v okviru poletnih olimpijskih iger leta 1924 v Parizu. En dan pred tem je bil razglašen tudi Mednarodni dan marhorja, ki praznuje ikonično in ekološko pomembno vrsto, ki jo najdemo v gorskih verigah od Afganistana do Turkmenistana.

Mednarodni dnevi lahko po mnenju ZN mobilizirajo politično voljo in sredstva za reševanje globalnih problemov ter vprašanj, hkrati pa slavijo in krepijo človeške dosežke. Z uvedbo posebnih obredov ZN spodbujajo globalno ozaveščenost in ukrepanje v zvezi s temi vprašanji. Najpomembneje pa je, da lahko vlade, civilna družba, javni in zasebni sektor, šole, univerze in državljani uporabijo mednarodni dan kot odskočno desko za ozaveščanje. ZN tako vidijo mednarodne dneve kot priložnost za izobraževanje širše javnosti o vprašanjih, ki vzbujajo zaskrbljenost, ali za obeležitev pomembnega dneva ali osebnosti v zgodovini.

ZN opazujejo tudi določene tedne, leta ali desetletja, pri katerih ima vsak od naštetih svojo temo. Generalna skupščina ZN je leto 2024 na primer razglasila za leto kamelidov, junakov puščav in visokogorja. Na njih ZN že desetletja računajo, da bodo oddaljenim skupnostim in mirovnikom na njihovih misijah prinesli pomoč pri reševanju življenj, saj prispevajo k prehranski varnosti, gospodarski rasti ter imajo velik kulturni in družbeni pomen za skupnosti po vsem svetu.

Vir: UN News