Irak je država, ki je polna potenciala, a jo še vedno preganjajo dediščine preteklih pretresov, je v četrtek na brifingu pri Varnostnemu svetu ZN dejala posebna predstavnica generalnega sekretarja ZN za Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert.

Jeanine Hennis-Plasschaert, vodja misije ZN za pomoč Iraku (UNAMI), je navedla opazen napredek v infrastrukturi, gospodarskih reformah in regionalnem vplivu, kar kaže na vzpon Iraka. Kljub temu še vedno obstajajo izzivi kot so korupcija, frakcionaštvo, nekaznovanost, občutki marginalizacije in izključenosti, ki se širijo v določenih skupnostih. Če se jih ne bo obravnavalo obstaja tveganje, da bodo podžgali napetosti znotraj in med skupnostmi.

V nadaljevanju je visoki uradnik ZN je izrazil zaskrbljenost zaradi nedavnega povečanja nenapovedanih usmrtitev v skladu s protiterorističnimi zakoni ter opozoril, da temeljne pravice in svoboščine vseh Iračanov še niso v celoti zaščitene. Ob tem je Hennis-Plasschaert je dodala tudi, da bo to poletje obeležilo mračno obletnico, desetletje, odkar je Daiš (znan tudi kot Islamska država Iraka in Levanta ali ISIL) zagrešil genocid nad ljudstvom Jazidi.

Opozorila je, da so bile lokalne volitve decembra 2023 korak v pravo smer, saj večina vladnih svetov zdaj deluje, kljub temu, da sta dve provinci še vedno v slepi ulici, politična pogajanja pa se vlečejo. Tudi na regionalni ravni je Irak pokazal močno odločenost pri preprečevanju eskalacije v širše konflikte, kar je prispevalo k stabilnejšemu varnostnemu okolju. Kljub temu tveganje ostaja visoko, zaradi prisotnosti oboroženih akterjev, ki delujejo zunaj državnega nadzora.

V razpravi, ki je sledila poročanju gospe Hennis-Plasschaert, je iraška vlada zahtevala, da se delo UNAMI zaključi do konca naslednjega leta in da se njihova prizadevanja do takrat osredotočajo na gospodarske reforme, zagotavljanje storitev, trajnostni razvoj, podnebne spremembe in druge razvojne zadeve. Številni člani Varnostnega sveta ZN so ponovili poziv iraškega predstavnika h koncu mandata, predstavnik ZDA pa je te pozive k umiku zavrnil in poudaril pomen njenega dela pri reševanju odprtih vprašanj med Irakom in Kuvajtom.

Vir: UN News