Z nacionalnimi delegacijami, ki so na konferenci ZN o podnebnih spremembah, znani tudi kot COP25, ki se je zaključila v petek, 13. decembra, v Madridu, dosegle sporazum ob zaključku le-te, je generalni sekretar ZN Antonio Guterres države pozval, naj bodo bolj ambiciozne, naj se močno oprejo na znanost in naj se zavežejo k odločnejšim ukrepom.

Guterres je sodelujoče države pozval, naj »svoje cilje uskladijo z znanostjo« in se tako prepričajo, da se »temperature na koncu stoletja ne bodo dvignile nad 1,5 oC«. Za uspeh predpisov, povezanih z izvajanjem pariškega sporazuma iz leta 2015, ki ga je podpisalo 193 držav, s katerim se želi omejiti škodo, ki jo je povzročilo segrevanje planeta, bo potreben »duh kompromisa«. Generalni sekretar je ob tej priložnosti izpostavil pomen »zelo močne zavzetosti in zelo velikih  ambicij pri podnebnih ukrepih«.

V Madridu je bil pohvaljen tudi trud Evropske unije, ki se je zavezala k prenehanju uporabe ogljika do leta 2050. Izmed trenutno še 28 držav članic se je samo Poljska, ki je močno odvisna od premoga, odločila, da ne bo sledila zavezi Evropske unije.

Andres Landerretche, koordinator predsedstva COP25, je na tiskovni konferenci dejal, da so oči sveta uprte v Madrid. Kot je izpostavil, je bilo pred končanjem konference potrebno doseči konsenz med 193 državami, kar je bilo, kot vedno, zelo zahtevno.

Medtem ko so bile prednostne naloge poziv k ambicioznosti, ublažitvena prizadevanja in pogajanja, je temeljno vprašanje, na katerem so temeljila zadnja pogajanja, proračun. Nekatere skupine so zahtevale več finančnih sredstev za nadaljevanje podnebnih akcijskih načrtov kot tudi za tehnologijo in krepitev zmogljivosti.

Koordinator predsedstva COP25 je poudaril, da čeprav so vlade odgovorne za izpolnjevanje obveznosti, je potrebno upoštevati tudi kulturno spremembo, pri čemer si bomo vsi morali zastaviti temeljno vprašanje, kaj naj naredim, da zmanjšam svoj ogljični odtis, odpornost in ranljivost. Ker, kot je dodal Landerretche, si moramo za spremembo prizadevati vsi.

Landerretche je novinarjem dejal, da je bilo njegovo razpoloženje v splošnem zmernem optimizmu in da je »precej zadovoljen« s komentarji v zvezi s končnim besedilom, za katerega upa, da se bo »kristaliziral v zelo dober izid«.

Vir: ZN

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRS
LOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNO
logo_Sloga1