Prejšnji mesec je Nova Zelandija oznanila reformo tobačnega trga, s katero bo na dolgi rok popolnoma ukinila kajenje. 

8. decembra 2021 je zdravstvena ministrica Nove Zelandije dr. Ayesha Verrall oznanila: “To je zgodovinski dan za zdravje naših ljudi“. S temi besedami je pospremila odločitev vlade, da popolnoma prepove prodajo tobačnih izdelkov osebam, ki so stare 14 ali manj. To pomeni, da generacije ljudi, rojenih od leta 2007 naprej, v Novi Zelandiji ne bodo nikoli mogle legalno kupiti tobačnih izdelkov in tako nikoli začele kaditi. 

Na ta način si država želi postopoma popolnoma izkoreniniti uporabo tobačnih izdelkov, ki bo postala nedostopna in, zaradi antipropagande in s tem povezane stigmatizacije, tudi nezaželjena. Ljudje, ki jim bo prodaja tovrstnih izdelkov dovoljena, bodo vse starejši, dokler prebivalstvo ne bo doseglo odprave tobaka v celoti, kar se bo zgodilo čez približno 80 let. Trenutno je starostna meja za nakup cigaret 18 let, od vključno 2025 naprej pa bo vsako naslednje leto za eno leto višja (npr. leta 2026 bo starostna meja 19 let, leta 2040 pa 33 let).

Da pa bi tudi aktivni kadilci s to navado prenehali že prej, je oblast sprejela še nekaj drugih reform. Znižala je dovoljeno dozo nikotina v tobačnih izdelkih, zmanjšala število trgovin, ki lahko prodajajo te izdelke, in povišala financiranje programom, ki pomagajo ljudem pri odvajanju od nikotina. 

Izjema, ki je Nova Zelandija ne bo prepovedala, je elektronska cigareta (vape), saj naj bi bila manj škodljiva. Kljub temu še vedno vsebuje nikotin, zato se porajajo vprašanja, ali je prepoved tobačnih izdelkov z izjemo električnih cigaret res učinkovita. Po nedavnih raziskavah je vape med mladimi veliko bolj razširjen kot klasične cigarete, uporablja pa ga približno 20 % srednješolcev. 

Delež prebivalstva, ki uživa tobačne izdelke, na Novi Zelandiji sicer pada že dlje časa. Leta 2008 je aktivno kadilo 18 % ljudi, leta 2018 pa le še 11,6 %. Za primerjavo, v Sloveniji je leta 2019 aktivno kadilo 17,6 % ljudi, občasno pa še dodatnih 5,8 %. 

Skeptiki ob uvedbi te reforme opozarjajo, da bo prepoved prodaje tobačnih izdelkov v državi povzročila povišano stopnjo tihotapstva in črnega trga s tobakom. Kritik je deležna tudi odločitev o znižanju doze nikotina v cigaretah, saj naj bi ta sprememba najbolj prizadela ljudi z nižjimi prihodki, ki bodo za enak učinek morali plačati več, in tako stopnjevala socialne razlike med prebivalstvom. 

Kakorkoli, zdravstveni strokovnjaki po celem svetu odločitev pozdravljajo in napovedujejo, da bo Nova Zelandija kot primer dobre prakse za podobne odločitve spodbudila še druge države.

Avtorica: Natalija Tišler

Viri:

https://www.theguardian.com/world/2021/dec/09/new-zealand-to-ban-smoking-for-next-generation-in-bid-to-outlaw-habit-by-2025

https://www.stat.si/statweb