Število spolnih napadov v begunskih zavetiščih v Nemčiji so v porastu, z največjo nevarnostjo se soočajo ženske in otroci. Kljub prošnjam za pomoč vlade koalicija kanclerke Angele Merkel problematiki ni namenila pretirane pozornosti, poroča nemški Der Spiegel.

Lani je v Nemčiji za azil zaprosilo več kot 440.000 ljudi, približno tretjino med njimi predstavljajo ženske in dekleta. Njihovo število se je v zadnjih mesecih povečalo. Po ocenah nemškega zunanjega ministrstva so v februarju 8 izmed 10 beguncev na t. i. balkanski poti bile ženske in mladoletniki brez spremstva.

Nemška vlada na izjemno hiter porast števila prosilcev za azil, ki so v državo prihajali leta 2015, ni bila pripravljena. Zvezne države in občine so bile prisiljene za nove prihode beguncev hitro vzpostaviti nastanitvene zmogljivosti. V zadnjem času se število beguncev, ki prihajajo v Nemčijo, občutno zmanjšuje, kar vladi zagotavlja priložnost za osredotočenje na integracijo.

Vlada neuspešna pri zagotavljanju zaščite

Vendar vladajoča koalicija kanclerke Angele Merkel pri zagotavljanju zaščite posameznikom, ki so zbežali s svojih domov in zaščito najbolj potrebujejo – ženskam, otrokom in manjšinam, ni uspešna. Vladni komisar Johannes-Wilhelm Rörig, pristojen za vprašanja spolnega nasilja nad otroki, se ukvarja s 40 primeri spolnih napadov na otroke znotraj begunskih nastanitev, vključno s primeri posilstev in celo obrezovanja spolnih organov majhne deklice. Število primerov, ki niso prijavljeni, je po mnenju Röriga veliko večje, saj se številni begunci bojijo nasilje prijaviti oblastem zaradi skrbi, da bo to negativno vplivalo na reševanje njihove prošnje za azil.

V letu 2013 je Evropska unija (EU) izdala direktivo, ki od držav članic EU zahteva, da v begunskih nastanitvenih zmogljivostih upoštevajo specifične vidike spola in starosti ter položaj ranljivih oseb. Direktiva izrecno omenja ustrezne ukrepe za preprečevanje napadov in nasilja na podlagi spola ter dostop do psihosocialne oskrbe in zdravljenja. Nemška vlada direktive ni upoštevala.

Nemško ministrstvo za družino je predlagalo vključitev posebnega člena o zaščiti žensk, otrok in manjšin v predlogu zakona o beguncih ter prosilcih za azil. Vendar je notranje ministrstvo pod vodstvom Thomasa de Maizièrea, ki je član Merklove stranke krščanskih demokratov, ta del pred sprejemom zakona v začetku tega leta umaknilo – s pojasnilom, da bi nemškim zveznim državam prihranili dodatno delo. Vendar notranji viri z ministrstva trdijo, da je bil razlog uvedba strožjih azilnih politik z namenom odvračanja prihodnjih beguncev, da bi se odločili za odhod v Nemčijo.

Nesprejemljivo je, da se birokratski napor uporablja kot argument proti zagotavljanju boljše zaščite tistim, ki jo potrebujejo, pravi vladni komisar Rörig: »Zaščita posameznikov pred spolnim nasiljem je trenutno odvisna od naključja in zavezanosti posameznikov.«. Lansko jesen je Evropska komisija proti Nemčiji pričela postopek za ugotavljanje kršitev pri zagotavljanju skladnosti z bruseljskimi direktivami.

Boj proti depresiji

Pogoji v nemških begunskih nastanitvenih zmogljivostih so za številne ženske nevzdržni. Ženske so pogosteje žrtve nasilja. Številne so doživele spolno nasilje v izvornih državah ali na begu proti Evropi – in zdaj so mu ponovno izpostavljene v Nemčiji. Razpon zlorab sega od verbalnega nasilja do groženj in celo posilstev. Problem je tudi pomanjkanje zasebnosti: nikoli niso same.

Malo je znanega o stopnji nasilja nad ženskami begunkami v Nemčiji, na to vprašanje je bilo tudi opravljenih malo raziskav. V eni redkih študij na to temo so štiri od petih vprašanih povedale, da so bile žrtve psihičnega nasilja, vsaka druga pa je utrpela fizično nasilje. Študija je starejša od 10 let, vendar strokovnjaki menijo, da je malo verjetno, da so se številke od takrat zmanjšale.

Med storilci niso le drugi begunci, temveč tudi varnostno osebje, oskrbovalci in prostovoljci, saj lahko vsi izkoristijo obstoječe strukture za enostaven dostop do žrtve. Institucije, kot so šole, dijaški domovi in vrtci, kjer obstaja jasna hierarhija moči, so še posebej nagnjeni k nasilju ter zlorabam; enako velja za begunske nastanitvene zmogljivosti.

Preganjani pripadniki manjšin

Strokovnjaki so mesece – brez uspeha – zahtevali uvedbo minimalnih standardov za nastanitev beguncev v begunskih hostlih, podobne tistim, ki obstajajo za mladinske hostle. Med zahtevami so ločene kopalnice za moške in ženske, ki jih le možno zaklepati. Prav tako mora biti osebje usposobljeno za prepoznavanje in delo z žrtvami nasilja, ženskam mora biti zagotovljena varna nastanitev in psihosocialna podpora, prav tako jih je potrebno ustrezno informirati o njihovih pravicah v Nemčiji.

Ralf Kleindiek, državni sekretar na nemškem ministrstvu za družino, je povedal, da so razmere v številnih nastanitvenih zmogljivostih za begunce slabe, žal so v porastu nasilje in spolni napadi. Na ministra za notranje zadeve de Maiziérja je naslovil pobudo, da bi nemške zvezne države pozvali k pripravi načrta pomoči beguncem, ki le-to posebej potrebujejo.

Vir: Spiegel