Nemški parlament je skoraj soglasno potrdil resolucijo, s katero priznava genocid nad krščanskimi Armenci v obdobju Otomanskega cesarstva leta 1915. Resolucijo so pripravili poslanci vladajoče velike koalicije med socialdemokrati in krščanskimi demokrati kanclerke Angele Merkel ter Zeleni, podprla pa jo je tudi nemška kanclerka. Od 630 poslancev se je glasovanja eden vzdržal, eden ni glasoval, ostali pa so glasovali za resolucijo, ki so jo pozdravili Armenci, Turčija pa je posvarila pred poslabšanjem odnosov z Nemčijo.

Pred glasovanjem so poslanci različnih strank poudarjali zgodovinsko soodgovornost Nemčije za genocid in zavezanost k temu, da o njem ne molčijo. Predsednik Zelenih Cem Özdemir, po rodu Turek, je poudaril, da za zločin sedanjih generacij Turkov ne bi smeli kriviti, ampak od njih pričakovati odgovornost za spomin nanje. Namestnik vodje poslanske skupine krščanskih demokratov Franz Josef Jung je še dejal, da resolucija priznava tudi soodgovornost nemškega rajha, tedanjega glavnega vojaškega zaveznika Otomanskega cesarstva, in da je priznavanje preteklosti nujno za sodelovanje pri oblikovanju prihodnosti.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je na sprejem resolucije – pričakovano – ostro odzval. Dejal je, da bo dejanje resno vplivalo na odnos med državama. V dveh urah po sprejemu resolucije je bil odpoklican turški veleposlanik v Nemčiji, na zagovor na zunanje ministrstvo v Ankari pa je bil poklican visoki nemški diplomatski predstavnik. Omenja se tudi možnost nadaljnjih ukrepov. Ostri so bili tudi odzivi ostalih turških politikov. Veliko je bilo očitanj in kazanja na holokavst, pred nemškim parlamentom pa je potekal protest, na katerem je svojo podporo Turčiji izražalo več kot 1000 Turkov.

Turčija, katere pomoč Evropska Unija v času begunske krize nujno potrebuje, zanika, da je bil leta 1915 storjen genocid, sprejem resolucije pa označuje za nerazumno zgodovinsko napako.

VIRA: RTV SLO in Reuters