Novo poročilo »Gender, Climate & Security: Sustaining Inclusive Peace on the Frontlines of Climate Change« razkriva tesne vezi med spolom, podnebjem in varnostjo ter kaže, da so ženske v ospredju boja proti podnebnih spremembah in igrajo poglavitno vlogo v preprečevanju konfliktov ter grajenju trajnostne in vključujoče mirne prihodnosti.

Poročilo opozarja že znano: ženska in dekleta se soočajo z nesorazmernimi gospodarskimi bremeni; spolna pričakovanja lahko privedejo do tega, da se moški in ženske zatekajo k nasilju, če tradicionalni načini preživljanja ne uspejo; in pomembni socialno-ekonomski premiki so lahko posledica sprememb vzorcev migracij. Poročilo jasno opozarja, da moramo krize nasloviti skozi lečo spola. Zato je bistvenega pomena, da v državah, predvsem ranljivih, krepimo enakost spolov in vloge žensk.

Publikacija je na voljo v spletni knjižnici SLOGE.

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRS
LOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNO
logo_Sloga1