Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) António Guterres je ob svetovnem dnevu beguncev poudaril razliko med begunci in ekonomskimi migranti. Pred odhodom v Ugando je na tiskovni konferenci še enkrat opozoril, da morajo razvite države opraviti svojo nalogo, saj se države v razvoju težje spopadajo z begunsko krizo.

Varovanje beguncev ni nekaj, kar moramo opravljati zaradi solidarnosti ali velikodušnosti, ampak je naša dolžnost, je povedal generalni sekretar ZN António Guterres in mednarodni skupnosti podrobno opisal pet razlogov za spoštovanje pravic beguncev.

‘V današnjem svetu smo še vedno priče več neverjetnim dejanjem solidarnosti. Hkrati še vedno lahko opazujemo zapiranje vedno več meja, vedno več je zavračanja beguncev in to v državah razvitega sveta,’ je povedal Guterres na svoji prvi tiskovni konferenci, odkar je postal generalni sekretar.

Guterres je države članice in njihove vlade pozval naj bolje upravljajo z mejami, ampak naj hkrati zvišajo kvote preseljenih ljudi in zaščitijo prosilce za azil ter ostale ljudi, ki si zaščito zaslužijo. Prav tako je pozval na boljše politične rešitve pri trenutnih svetovnih konfliktih, zaradi katerih se je pojavilo rekordno število 65,6 milijona beguncev. Potrebno je tudi financiranje humanitarnega dela.

Kot vsako leto, 20. junija obeležujemo svetovni dan beguncev. Na ta dan je generalni sekretar napovedal svoj odhod v Ugando, kjer s podporo ZN poteka Vrh za solidarnost z begunci.

Okoli  950.000 beguncev je od začetka konflikta prišlo v Ugando iz Južnega Sudana, najnovejše države na svetu, ki obstaja od decembra 2013. Ta številka je trikrat večja od tiste, ki predstavlja število ljudi, ki so lani prečkali sredozemsko morje, da bi prišli v Evropo, je povedal António Guterres in dodal, da Uganda ponuja tako zaščito kot tudi potrebno nastanitev za begunce.

Generalni sekretar je imel kar nekaj ostrih besed za razvite države, ki po njegovem mnenju ne nudijo dosti podpore za begunce ter jih odvračajo, kljub srčnim prošnjam po hrani, vodi in drugih osnovnih potrebščinah.

Nekaj 80 procentov beguncev na svetu gostijo države v razvoju, kar pa ‘dramatično vpliva’ na njihovo gospodarstvo, družbo in varnost, je dodal.

‘To je zelo zaskrbljujoče, predvsem zaradi povezav s političnim populizmom, ksenofobijo in rasizmom, katerih tarča so pogosto begunci,’ je rekel Guterres. ‘Velikokrat so begunci obtoženi, da so del terorističnih groženj, ampak begunci niso teroristi – so prve žrtve terorja, pred njim bežijo, zaradi njega so postali begunci’.

António Guterres je govoril skupaj z Ninette Kelly, direktorico newyorške pisarne Agencije ZN za begunce. Pogovore o migracijah je z nezadovoljstvom označil kot nerazumske in migracije označil za ‘nujen element pri zagotavljanju različnih vrsti ravnovesja v svetovni skupnosti in globalnem gospodarstvu’.

Poudaril je, da morajo vlade njihovo migracijsko politiko izvajati na njihovih državnih območjih in svetovne voditelje pozval k spoštovanju človekovih pravic ter da stremijo k ustvarjanju priložnosti za ‘ljudi, ki se za migracijo odločijo in v to niso prisiljeni’.

Generalni sekretar je tudi naslovil razliko med begunci in migranti ter povedal, da bo Generalna skupščina ZN naslednje leto priredila dve ključni debati, eno na temo pakta za begunce in drugo o paktu za migracije.

‘Pogovarjamo se o dveh različnih situacijah: o beguncih, ki prečkajo meje, bežijo pred konfliktom in pregonom ter o ekonomskih migrantih, ki si iščejo boljše življenje s selitvijo iz ene države v drugo, da bi našli boljše življenje zase in za svoje otroke,’ je povedal generalni sekretar.

Dodal je, so migracije del vsakdana. ‘Če je nekaj potrebno, je bolje, da je nadzorovano in da se izvaja redno, kot da to prepustimo tihotapcem in trgovcem z belim blagom, ki bi v nasprotnem primeru izvajali te premike.’

Vir: UN News Centre