Na Antarktiki so izmerili rekordno visoko temperaturo, 18,3 stopinje Celzija, kar je 0,8 stopinje več, kot je bil prejšnji rekord, izmerjen marca 2015.

Rekordno temperaturo so izmerili člani argentinske raziskovalne baze Esperanza, in sicer na polotoku, severozahodni točki Antarktike, to je eno od območij na Zemlji, ki se segreva najhitreje.

“To ni temperatura, ki bi jo običajno povezovali z Antarktiko, celo v poletnem času ne,” je po poročanju BBC-ja dejala Clare Nullis, tiskovna predstavnica Svetovne meteorološke organizacije, ki preverja izmerjeno temperaturo.

Temperatura 18,3 stopinje Celzija je rekord na antarktični celini, na širšem območju Antarktike, ki vključuje celino, otoke in morje, ki je znotraj antarktičnega podnebnega območja, pa so izmerili januarja 1982, ko je termometer pokazal 19,8 stopinje Celzija.

Po navedbah organizacije so se temperature na Antarktiki v zadnjih 50 letih dvignile za skoraj tri stopinje Celzija, v tem času pa se je močno zmanjšalo tudi število ledenikov. Na zahodni obali Antarktike naj bi se jih “upokojilo” kar 87 odstotkov. Še posebej hitro se zaradi globalnega segrevanja topijo v zadnjih 12 letih, opozarjajo v organizaciji.

Znanstveniki opozarjajo, da se bo južni pol zaradi globalnega segrevanja postopno razgradil, kar se bo v prihodnjih stoletjih pokazalo v najmanj tri metre višji morski gladini.

Kot je še navedla Clare Nullis, se je letna količina izgubljenega ledu na Antarktiki med letoma 1979 in 2017 povečala kar za šestkrat.

Vir: RTV Slovenija