Michael Bloomberg je poslovni vodja, nekdanji trikratni župan mesta New York in posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN za podnebne ambicije in rešitve. Je tudi nesporen vodja v boju proti podnebnim spremembam.

Ob svetovnem dnevu okolja, ki ga zaznamujemo vsako leto 5. junija, se je pridružil odločnemu pozivu k podnebnim ukrepom skupaj z vodjo ZN. Bloomberg je v intervjuju za UN News pojasnil, kako lahko voditelji preidejo na čisto energijo poleg rasti gospodarstva in boja proti podnebnim spremembam.

Povdaril je, da je resnično pomembno ukrepanje. Vodje podjetij namreč vedo, da so s podnebnimi spremembami povezana ogromna tveganja ter da je ukrepanje v najboljšem interesu vseh njihovih podjetij. Več kot se naredi v smeri podiranja ovir, ki stojijo na poti, hitreje lahko zasebni sektor ukrepa in obljube spremeni v resničen napredek.

Pomembnost zavedanja o pomembnih spremembah je namreč velika, saj ljudje po vsem svetu že doživljajo posledice. Zavedajo se, da nič ne predstavlja večjega tveganja za njihove družine in skupnosti ter razumejo, da ni treba izbirati med rastjo gospodarstva in bojem proti podnebnim spremembam, saj gresta z roko v roki. Dodaja, da je končanje uporabe premoga najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredimo za prehod na čisto energijo. Generalni sekretar je namreč pozval k prenehanju uporabe energije iz premoga v bogatih državah do leta 2030, kljub temu pa na stotine milijonov dolarjev subvencij še vedno podpira fosilna goriva po vsem svetu. Hkrati mora veliko več naložb v čisto energijo steči v države v razvoju z rastočimi gospodarstvi.

Povdarja, da obstaja veliko korakov, ki jih lahko mesta sprejmejo sama, da zmanjšajo emisije in očistijo zrak. Bolj ko bodo države podprle in opolnomočile te vrste lokalnih ukrepov in bolj ko bodo lokalni voditelji drug drugega podpirali z izmenjavo odličnih zamisli, hitreje bomo skupaj dosegli globalni napredek.

Vir: UN News