V Iranu so lani usmrtili skoraj tisoč ljudi, več kot polovico zaradi kaznivih dejanj povezanih z drogami.

Po tem, ko je lansko leto Urad Združenih narodov za droge in kriminal (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) sprejel petletni program za sodelovanje z Iranom v vrednosti približno 20 milijonov dolarjev pri preprečevanju trgovine s prepovedanimi drogami, Guardian poroča o tem, da so nekatere evropske države prekinile svoje finančne prispevke k programu, Iran pa naj ne bi prejel nobene finančne podpore v letošnjem letu. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske je pisno potrdilo, da ne prispeva več k programu, podobno kot Italija, Nemčija, Avstrija, Danska, Irska in Norveška.

Medtem ko je tiskovni predstavnik UNODC David Dadge dejal, da so se države zavezale k financiranju programa za leto 2016, in da je še prezgodaj za dajanje komentarjev glede višine prispevkov, je norveški zunanji minister Børge Brende zatrdil, da je bila Norveška dovolj jasna – da ne bo podpirala programov v Iranu, »ki so povezani z nečloveškim ravnanjem«.

Iran je bil tudi tema pogovorov na šestem svetovnem kongresu proti smrtni kazni, ki je potekal v Oslu prejšnji teden. V državi so lani usmrtili skoraj tisoč ljudi, več kot polovico zaradi kaznivih dejanj povezanih z drogami, leto prej, torej leta 2014, pa so usmrtili vsaj 750 ljudi; večino prav tako zaradi kaznivih dejanj povezanih z drogami.

Zaradi programa so na UNODC padale številne kritike že lani; skupina za odpravo smrtne kazni Reprive je dejala, da so njihove raziskave pokazale neposredno povezavo med financiranjem programa in zapiranjem ter usmrtitvami – celo usmrtitvami mladoletnikov.

Vir: Guardian