Po tem, ko so v petek, 13. julija, vse države članice Združenih narodov (ZN), razen Združene države Amerike, odobrile osnutek globalnega dogovora o migracijah, ki bo slovesno podpisan decembra letos v Maroku, je Madžarska v sredo, 18. julija, sporočila, da sama tega ne bo storila.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil zunanji minister Peter Szijjarto, dokument v celoti nasprotuje varnostnim interesom države, saj predstavlja grožnjo svetu z vidika, da lahko navdihne milijone migrantov. Madžarska, ki jo vodi desničarski nacionalistični premier Viktor Orban, vidi migracije kot nekaj slabega iz vidika resnih varnostnih vprašanj. Država je skupaj s Poljsko in Češko v preteklosti sprejela stroge standarde o sprejemu migrantov, ki so bili v nasprotju z Evropsko unijo, a v skladu z voljo madžarskih volivcev. Z utemeljitvijo, da tovrstni pojavi nasprotujejo stabilnosti Evrope, je bila madžarska južna meja tudi zagrajena.

Dogovor je Madžarska označila za skrajnega in pristranskega, čigar glavni vidik je, da so migracije dobre in neizogibne. Szijjarto je tudi izpostavil, da njihovi predlogi tekom debate, ki je dajala prednost državam Afrike in Latinske Amerike, niso bili spoštovani.

Več o globalnem dogovoru o migracijah si lahko preberete tukaj.

 

Članek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1