Madžarska je lani na meji s Srbijo zgradila 175 kilometrov dolgo ograjo iz bodeče žice, da bi beguncem preprečila vstop v državo, in kljub močnim kritikam prebežnike, ki so v državo vstopili nezakonito, še vedno pošilja v zapor. Vendar je država spoznala, da pravzaprav potrebuje več tujcev.

Soočena s hudim primanjkljajem delovne sile vlada obravnava načrte, da bi v državo povabila »gostujoče delavce« iz držav nečlanic Evropske unije (EU). »Gostujoči delavci« imajo običajno dovoljenje za prebivanje in delo v državi za določeno število let, nimajo pa pravice do državljanstva.

Po poročanju avstrijskega Die Presse je madžarski minister za gospodarstvo Mihály Varga podprl zahteve Konfederacije delodajalcev in industrialcev, naj država omogoči »več sto tisoč priseljencem izven držav EU« prihod na Madžarsko. Po ocenah bo država potrebovala več deset tisoč migrantov, ki bodo nadoknadili primanjkljaj delovne sile in preprečili negativne gospodarske posledice. Vendar osnutek predloga podrobneje določa, da država želi usposobljene, gostujoče delavce, ki so se sposobni kulturni integrirati – kar najverjetneje pomeni, da muslimani niso dobrodošli. Strokovnjaki menijo, da vlada poizkuša s tem preprečiti javno nasprotovanje.

Primanjkljaj delovne sile na Madžarskem je bil dolgo pričakovan: Madžarska vsako leto izgubi mlade delavce, ki se odločijo za delo v drugih državah EU, na primer v Nemčiji in Franciji, kjer so plače precej višje. Tudi stopnja rodnosti v državi je nizka že desetletja. Kot velja tudi za večji del Vzhodne Evrope, posledično prebivalstvo upada, hkrati pa narašča delež starejših in upokojencev.

Druge evropske države, na primer Nemčija, se soočajo s podobno težavo, zaradi česar je nemška kanclerka Angela Merkel pogosto poudarjala, da lahko mladi begunci nadoknadijo primanjkljaj usposobljene delovne sile v državi in preprečijo razpad pokojninskega sistema. Ali bo Nemčija postala zgled na tem področju, ni jasno; od več kot milijona beguncev, ki so lani prišli v državo, je le 30.000 beguncev dobilo delo.

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je izbral drugačno pot: podprl je programe, katerih namen je pritegniti nemuslimanske usposobljene delavce v državo, hkrati pa kritiziral pritok beguncev in izzval močno grajo drugih voditeljev držav članic EU zaradi komentarjev, ki so jih nekateri razumeli kot ksenofobične.

Načrt madžarske vlade za uravnoteženje povpraševanja in ponudbe na trgu delovne sile bo najverjetneje postal bolj jasen v prihodnjih mesecih: čeprav namerava ministrstvo za gospodarstvo spodbuditi prihod potencialnih migrantov na Madžarsko, Orban še vedno načrtuje izvedbo spornega referenduma. Na oktobrskem referendumu se bodo volilci odločili, ali naj bo EU dovoljeno pošiljati begunce v njihovo državo. Najverjetneje bodo glasovali proti.

Vir: The Washington Post