Kljub temu da je pandemija COVID-19 Združene narode (ZN) prisila, da delujejo na nove načine, so voditelji glavnih organov državam članicam med skupnim sestankom, ki je potekal v petek na spletu, zagotovili, da njihovo vitalno delo po vsem svetu še vedno poteka nemoteno.

Predsednik Generalne skupščine ZN Tijjani Muhammad Bande je v pozdravnih besedah poudaril pomen varnosti in solidarnosti ob krizi, ki je prizadela praktično vsak kotiček sveta in nadaljeval, da čeprav ne sedimo skupaj, smo v tem skupaj. Voditi moramo z zgledom. Ostati moramo doma, upoštevati priporočila o družbeni distanci, si umivati roke in paziti drug na drugega. Bande je dejal, da bo zahvaljujoč tehnologiji peti odbor Generalne skupščine lahko sprejel pomembne proračunske odločitve pravočasno.

Države se ne soočajo samo z grožnjo novega koronavirusa, ampak morajo ublažiti tudi njegove družbene in gospodarske vplive ter sedaj večstransko ukrepati za zaščito dosežkov pri izkoreninjanju revščine in lakote, saj ta kriza predstavlja tudi obremenitev proizvodnje in dobave hrane.

Varnostni svet je moral zaradi pandemije spremeniti svoje delovne metode. Tako je kitajski veleposlanik Zhang Jun marca poročal, da kljub težavam člani organizirajo sestanke prek videokonference. Kot je dejal, v Varnostnem svetu ZN vedo, da si države članice želijo vedeti, kaj se dogaja v svetu. Res je, da je nova situacija ustvarila veliko težav z ohranjanjem preglednosti, vendar so temu posvetili veliko pozornosti. Doslej je tako dnevni red vključeval tudi vprašanja povezana z Libijo in Demokratično republiko Kongo. Član so podali tudi izjave, v katerih so obsodili smrtonosne napade v Afganistanu in napade na mirovne sile v Srednjeafriški republiki. V kratkem bodo pripravili tudi več osnutkov resolucij.

Mona Juul, predsednica Ekonomsko-socialnega sveta ZN, ki je v središču dela ZN na področju trajnostnega razvoja, je prav tako zagotovila, da nadaljujejo z delom. Opozorila je na nevarnost pandemije za nadaljnji razvoj, zlasti v najbolj ranljivih državah po svetu, medtem ko je potreba po humanitarni pomoči nujna.

Kot je dejala Juulova, bodo države v razvoju poleg takojšnje humanitarne pomoči potrebovale tudi podporo za zmanjšanje splošnih socialno-ekonomskih vplivov krize. Pri tem morajo imeti ZN ključno vlogo. Potrebna so skupna prizadevanja ZN, da pomagamo tem državam pri njihovem okrevanju in izgradnji bolj prilagodljivih zdravstvenih sistemov. Ker bo za odziv na krizo potrebne veliko finančne pomoči, je predsednica pozdravila napovedi o gospodarski podpori držav G20, Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada.

Generalni sekretar se je v četrtek udeležil virtualnega vrha skupine G20, kjer si je prizadeval za skupno ukrepanje in finančno podporo za ustavitev virusa ter zmanjšanja njegovega vpliva. Hkrati je države pozval, da podprejo njegove aktualne pobude o prekinitvi ognja po vsem svetu, o skladu za humanitarni odziv za najrevnejše države in izpostavil, da naj se zoperstavimo sovražnemu govoru zoper ljudi, za katere se domneva, da so povezani s širjenjem koronavirusa.

Guterres je napovedal tudi uvedbo komunikacijske strategije za boj proti dezinformacijam okoli pandemije. COVID-19 strategija za solidarnost bo svetovno javnost obveščala, spodbujala in navdihovala k humanitarnim dejanjem širom po svetu.

Vir: ZN

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRS
LOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNO
logo_Sloga1