Več kot 1.000 strokovnjakov in 66 organizacij z vsega sveta je vlade pozvalo k trajnostni odrasti oz. zeleni rasti. Če bi že imeli sprejete politike za to, bi lahko velik del gospodarstva zaprli za več mesecev in vsi bi še imeli dovolj hrane, pravijo.

Nacionalne in mednarodne institucije, civilna družba ter gospodarski akterji v pismu pozivajo, naj države v svojih prizadevanjih za obvladovanje trenutne recesije upoštevajo pet načel za reševanje trenutnih socialnih in okoljskih težav. Iz Društva za sonaraven razvoj Focus so dodali, da jih pozivajo k odrasti – načrtnemu, vendar prilagodljivemu, trajnostnemu in pravičnemu zmanjšanju obsega gospodarstva, ki bo privedlo do prihodnosti, “v kateri bomo lahko živeli bolje z manj”.

“Podpisniki odsvetujejo slepo vero v tržne sile ter zavračajo prizadevanje za ‘zeleno rast’ in ločevanje izpustov od BDP-ja kot glavni strategiji za reševanje okoljskih in družbenih težav,” so zapisali v društvu. Dodali so: “Kriza, ki jo je sprožil koronavirus, je že razkrila številne slabosti našega kapitalističnega gospodarstva, ki je obsedeno z rastjo: negotovost za mnoge, zdravstveni sistemi, ki so bili uničeni z leti varčevalnih ukrepov, in podcenjenost nekaterih najpomembnejših poklicev. Ta sistem, ki temelji na izkoriščanju ljudi in narave, je veljal za t. i. normalnost – toda ta t. i. normalnost je bila že v bistvu kriza.”

Desetletja sta bili po njihovih besedah glavni strategiji prepuščanje gospodarske redistribucije tržnim silam in varstvo okolja z ločevanjem izpustov od BDP-ja in zeleno rastjo. To ni delovalo in tudi v prihodnje ne bo, so prepričani.

Podpisniki za oživitev gospodarstva in kot osnovo za ustvarjanje pravične družbe predlagajo pet načel. To so postavitev življenja v središče gospodarskih sistemov, radikalno prevrednotenje dela, potrebnega za dobro življenje vseh, organiziranje družbe okoli zagotavljanja nujnih dobrin in storitev, demokratizacija družbe ter utemeljitev političnih in gospodarskih sistemov na načelu solidarnosti.

“Trenutna gospodarska recesija ni odrast, čeprav jo nekateri zavajajoče imenujejo tako. Odrast pomeni učinkovito naslavljanje vseh temeljnih potreb, ne glede na to, ali gospodarstvo raste. Če bi že imeli sprejete politike in ukrepe za to, bi lahko velik del gospodarstva zaprli za več mesecev in vsi bi še vedno imeli dovolj hrane, bivališče in zdravstveno varstvo. Gospodarska kriza, ki jo povzroča covid-19, je povezana z našo odvisnostjo od rasti,” so še poudarili.

Vse ljudi so še pozvali, naj zahtevajo odprto razpravo o tem, kako bi lahko po koncu koronavirusne krize drugače zastavili gospodarstva in družbe.

Vir: RTV Slovenija