Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja, Stéphane Dujarric, je povedal, da je v četrtek iz Paname na Haiti prvič v treh mesecih poletel humanitarni let, ki ga upravlja Humanitarna zračna služba ZN (UNHAS).

Na letu je bilo skoraj 15 metričnih ton zdravil in medicinskih pripomočkov, ki bodo dodani virom Sklada ZN za otroke (UNICEF) in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Dujarric je dejal, da bo to podprlo kritične operacije, ki rešujejo življenja, saj negotovosti še naprej omejujejo dostop ljudi do zdravstvene oskrbe, predvsem v metropolitanskem območju glavnega mesta Port-au-Prince in v departmaju Artibonite.

Dejal je, da lokalne nevladne organizacije skupaj s WHO zagotavljajo številne storitve razseljenim civilistom. Izrazil je tudi upanje, da bo postopno odpiranje letališča na Haitiju, ki je bilo zaprto zaradi nasilja tolp, omogočilo prevoz več zalog, vendar, da je še vseeno potrebna podpora donatorjev. Iz načrta humanitarnega odziva za državo, ki je zahteval 674 milijonov dolarjev je bilo namreč po njegovih besedah prejetih le 21 odstotkov sredstev (142 milijonov dolarjev).

UNICEF pa medtem opozarja na problem rekrutiranja otrok s strani oboroženih skupin na Haitiju. Po poročanju naj bi bilo od 30 do 50 odstotkov članov oboroženih skupin otrok, ki so izpostavljeni prisili, zlorabi in izkoriščanju, ki izhaja iz vztrajne družbene, ekonomske in politične krhkosti, ki jo povzroča nenehno nasilje. Haitijska ministrstva za pravosodje, izobraževanje in delo ter socialne zadeve si tako prizadevajo olajšati ponovno vključitev mladih, ki so prej pripadali oboroženim skupinam, v upanju, da bo to zaščitilo njihovo blaginjo.

G. Dujarric je dodal, da je generalni sekretar ZN António Guterres pozval k takojšnji napotitvi misije Multinational Security Support (MSS) na Haiti, da bi lokalni policiji pomagali pri reševanju varnostnih razmer, ki otežujejo situacijo za celotno populacijo.

Vir: UN News