Generalni sekretar ZN je v torek ponovno pozval Izrael, naj ustavi vsakršno stopnjevanje napetosti v Gazi, medtem ko poročajo, da so izraelske sile prevzele ključne mejne prehode v Rafi.

Na skrajnem jugu Gaze, ki meji na Egipt, je v mestu Rafa naseljenih več sto tisoč Palestincev, ki so bili zaradi izraelske vojaške operacije pregnani od drugod v enklavi. Obstajajo resni pomisleki, da na območju, ki ga je razdejala vojna, hitro zmanjkuje zalog humanitarne pomoči, z zaprtjem prehodov Rafa in Karem Shalom pa se lahko že tako težke humanitarne razmere še poslabšajo. Generalni sekretar ZN je zato Izraelsko vlado pozval, naj ustavi vsakršno stopnjevanje napetosti in konstruktivno sodeluje v diplomatskih pogovorih, ki potekajo.

V svojem nagovoru je poudaril potrebo po sporazumu med izraelsko vlado in vodstvom Hamasa, da bi ustavili “neznosno trpljenje” tako Palestincev v Gazi kot izraelskih talcev ter njihovih družin. Poudaril je, da bi obsežen napad na Rafo pomenil novo “človeško katastrofo“ ter, da se bodo posledice napada na Rafo čutile daleč onkraj Gaze, ki jo je upostošila vojna, zasedenega Zahodnega brega in širše regije Bližnjega vzhoda. Tako poziva vse, ki imajo kakršen koli vpliv na Izrael, da storijo vse, da bi preprečili še več tragedije. Vse dogajanje pa bo le še okrepilo prizadevanja ZN za podporo ljudem v hudih humanitarnih težavah, ki jim grozi lakota.

Vir: UN News