Medtem ko so obupani Afganistanci poskušali pobegniti talibanom in se vkrcati na letala, je generalni sekretar ZN Antonio Guterres v ponedeljek, med izredno sejo Varnostnega sveta, pozval k mednarodni enotnosti o Afganistanu. Svet je prav tako pozval, da stopi skupaj in zagotovi spoštovanje človekovih pravic, nadaljevanje humanitarne pomoči ter prepreči, da Afganistan ponovno postane platforma za terorizem.

»Prihodnji dnevi bodo ključni,« je povedal Guterres. »Ves svet gleda. Ne moremo in ne smemo zapustiti prebivalcev Afganistana.« Dodal je, da mednarodna skupnost razvoj dogodkov v Afganistanu spremlja »s težkim srcem in močno vznemirjenostjo o afganistanski prihodnosti«.

Potem, ko so v preteklih mesecih talibani zasedali obširna območja, so v nedeljo prevzeli nadzor tudi nad prestolnico Kabul, kjer živi približno šest milijonov ljudi. Predsednik Ashraf Ghani je po poročanjih medijev, medtem ko so se obupani prebivalci Afganistana na kabulskem letališču prerivali za možnost odhoda, zapustil državo.

»V teh težavnih časih, pozivam vse deležne, še posebej talibane, da naj svoje delovanje omejijo tako, da bo zagotovljena zaščita življenj in izpolnjevanje humanitarne pomoči« je še povedal Guterres.

Afganistanski veleposlanik pri ZN, Ghulam. M. Isaczai, je govoril o strahu, ki je zaobjel Kabul. Iz drugih provinc pregnani prebivalci so se nazadnje zatekli v prestolnico, videli so jo namreč kot zadnje pribežališče.

Veleposlanik M. Isaczai je dodal še, da prebivalci Kabula poročajo, da talibani v nekaterih soseskah Kabula že opravljajo preiskave, popisujejo prebivalstvo in iščejo ljudi s svojih seznamov. »V mestu je že možno zaslediti poročila o pobojih tarč in ropanju«.

Skrb za ženske in dekleta

Generalni sekretar ZN je še izpostavil potrebo po zaščiti civilistov in prostem humanitarnem dostopu. Narode je pozval, naj pokažejo pripravljenost za sprejem afganistanskih beguncev in ustavijo vse deportacije. »Zdaj je čas, da stopimo skupaj« je dejal.

Guterres je mednarodno skupnost pozval, naj »govori z enotnim glasom« in zagovarja človekove pravice, obenem pa je izrazil posebno zaskrbljenost zaradi naraščajočih kršitev pravic žensk in deklet. »Bistveno je, da se težko pridobljene pravice afganistanskih žensk in deklet zaščitijo,« je poudaril. »Od mednarodne skupnosti pričakujejo podporo – od iste mednarodne skupnosti, ki jim je obljubila več priložnosti, možnosti izobrazbe in varstvo pravic ter svoboščin.«

 Zatiranje teroristične grožnje

»Mednarodna enotnost bo ključnega pomena tudi za zagotovitev, da Afganistan nikoli več ne bo služil kot platforma ali varno zatočišče za teroristične organizacije« je nadaljeval.

»Pozivam Varnostni svet – in mednarodno skupnost kot celoto – naj stopijo skupaj, sodelujejo in uporabijo vsa razpoložljiva sredstva za zatrtje globalne teroristične grožnje v Afganistanu in zagotovitev, da bodo temeljne človekove pravice spoštovane,« je še dejal Guterres. »Te dve temeljni načeli, za kateri ima svet toliko zanimanja, je treba spoštovati, ne glede na to, kdo ima oblast«.

Generalni sekretar je poudaril obvezo ZN, da Afganistanu stoji ob strani. »Številno osebje in pisarne ZN ostajajo na območjih pod nadzorom talibanov,  nedotakljivost osebja in pisarn pa so talibani v večini spoštovali« je poročal.

Potrebno je vztrajati

Dodal je, da je izrednega pomena, da so osnovne potrebščine tudi v nadaljnje priskrbljene, saj je skoraj polovica vseh Afganistancev, kar je približno 18 milijonov ljudi, odvisnih od humanitarne pomoči.

“V včerajšnji izjavi so Talibani dejali, da bodo delovali z obstoječimi institucijami” je generalni sekretar zaupal ambasadorjem. “Ključno je, da javni uslužbenci ostanejo plačani, infrastruktura vzdrževana, letališča se ponovno odprejo in zdravstvene ter izobraževalne storitve še vedno delujejo.”

Čeprav se bo OZN prilagodila varnostni situaciji v Afganistanu, je Guterres dejal, da “ostali bomo in uspeli v podpori prebivalcem Afganistana zdaj, ko najbolj potrebujejo našo pomoč.” 

Izjava Varnostnega sveta

Po zasedanju je Varnostni svet objavil izjavo, v kateri kliče po prekinitvi napetosti in ustanovitvi nove afganistanske vlade, ki bo enotna, vključujoča in reprezentativna ter bo vključevala tudi ženske.

Člani sveta so tudi pozvali k takojšnjemu koncu nasilja in obnovi varnostnega, civilnega ter ustavnega reda.

Poudarili so potrebo po takojšnjih pogovorih za razrešitev trenutne krize avtoritete in po čimprejšnji mirni rešitvi na podlagi procesa narodne sprave, ki bo voden in izveden izključno iz strani Afganistanskega prebivalstva.

15 ambasadorjev je izrazilo globoko zaskrbljenost glede števila poročanih hudih kršitev mednarodnega prava človekovih pravic in poudarilo “nujnost pomoči”, da se odgovorne privede pred roko pravice.

Avtorja: Svit Rodež in Tadej Uršič