Generalni sekretar Združenih narodov je v ponedeljek ostro obsodil nadaljnje stopnjevanje nasilja na konfliktnem območju v Gorskem Karabahu in opozoril vplete strani na njihove obveznosti po mednarodnem humanitarnem pravu glede zaščite civilistov in civilne infrastrukture. 

Nedavni spopadi med Armenijo in Azerbajdžanom, ki sta v devetdesetih letih prejšnjega stoletja že bila šestletno vojno, ki se je končala s premirjem leta 1994, so povečali strah pred nestabilnostjo na južnem Kavkazu – regiji, ki zagotavlja ključne tranzitne poti za plin in nafto na svetovnem trgu.

V preteklih letih sta državi že krivili druga drugo za kršitve premirja v enklavi in ob meji, sedaj pa sta po poročanju medijev razglasili vojno stanje, Armenija je odredila tudi popolno mobilizacije svoje vojske. 

Poročila o nadaljevanju sovražnosti, vključno z napadi na naseljena območja, so skrb vzbujajoča. Vpleteni strani je zato generalni sekretar pozval, naj nemudoma prenehata z vsemi sovražnostmi, saj konflikta vojaške dejavnosti ne bodo rešile. Hkrati je generalni sekretar pozval tudi ustrezne regionalne in mednarodne akterje, naj dejavno uveljavijo svoj vpliv za konec bojev in za vrnitev k pogajanjem pod okriljem sopredsednikov skupine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) iz Minska. 

Zaskrbljujoča so tudi poročila Urada OZN za usklajevanje humanitarnih zadev in UNICEFa, saj sovražnosti še naprej povzročajo izgube civilnih življenj, tudi otroških, poškodbe in škodo na civilni lastnini ter infrastrukturi.

Od začetka zadnjega kroga sovražnosti do danes je bilo namreč ubitih več kot 40 civilistov, več kot 200 je bilo ranjenih na obeh straneh. Na stotine hiš je bilo resno poškodovanih. 

Vir: ZN