Po več kot petnajstih poizkusih iskanja mirne rešitve od leta 1967, ko se je končala šest-dnevna arabsko-izraelska vojna na ozemlju izraelskega in palestinskega naroda, je na vidiku nova pobuda po oživitvi pogajanj, tokrat s strani Francije.

Francija je predlagala mirovno konferenco za konec letošnjega leta, kjer bi oživeli umirajoča pogajanja med Izraelom in Palestinci na temo rešitve soobstoja dveh držav.

Zavrnitev mirovne konference Izrael utemeljuje na način, da bodo predvideni pogovori le moteči in bodo ovirali cilje direktnih pogajanj med obema narodoma.

Zadnja pogajanja, ki niso obrodila uspešnih sadov, so potekla med leti 2013 in 2014, in sicer na pobudo ameriškega državnega sekretarja Johna Kerrya.

Izrael že dlje časa vztraja pri nesodelovanju na predlagani mirovni konferenci, uradno pa je svojo neudeležbo oziroma zavrnitev sporočil v Jeruzalemu ob obisku francoskega odposlanca Pierrea Vimonta.

Izjava iz urada predsednika izraelske vlade Benjamina Netanyahuja je bila jasna in odločna, da se bo položaj Izraela k spodbujanju mirovnega procesa in dosega dogovora okrepil in izrazil le skozi neposredna pogajanja med izključno izraelskimi in palestinskimi organi.

Francosko zunanje ministrstvo vztraja pri načrtovani mirovni konferenci konec leta.

Izraelska zavrnitev hodi ob boku z vzporednimi strahovi, da bo ameriški predsednik Barack Obama v svojih zadnjih trenutkih predsedovanja podprl resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) na temo bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Slednji je že večkrat očitno izrazil razočaranje nad odsotnostjo mirovnega procesa.

Francija že nekaj časa vztraja na oživitvi mirovnih pogajanj, kar je dokazala tudi s predhodno konferenco meseca junija, kjer so bili zbrani predstavniki ZN, Evropske unije, Združenih držav Amerike ter vodilnih arabskih držav, da razpravljajo o mirovnih rešitvah brez prisotnosti izraelskih in palestinskih predstavnikov.

Palestinci so udeležbo potrdili v primeru dejanske izvedbe pariške mirovne konference, medtem ko izraelske oblasti v predvideni konferenci vidijo le oviro.

Vira: The Guardian in ZN