Forum ZN o podjetništvu in inovacijah, ki se dogaja dvakrat letno, se  je v četrtek v Bahrajnu ob zaključku osredotočil na podjetnice s konfliktnih območij, ki so poudarile pomen vlaganja v njihove dejavnosti kot sredstvo za izgradnjo miru, varnosti in stabilnosti v njihovih skupnostih.

Podjetnice, ki prihajajo iz Afganistana, Alžirije, Iraka, Sudana in Gaze, so bile v središču pozornosti ob zaključku Svetovnega podjetniškega investicijskega foruma (WEIF) 2024, ki poteka v bahrajnski prestolnici Manami. Med panelno razpravo o ženskah, miru in varnosti so podjetnice delile ganljive zgodbe o tem, kako so jih njihovi projekti navdihnili, da pomagajo drugim, in o potrebi po večjem financiranju.

Na forumu so bile izpostavljene štiri zgodbe in izkušnje podjetnic, ki delujejo konfliktnih območij. Palestinska podjetnica iz Gaze, Tahani Abu Daqqa, ki se na tem območju trudi ustvarjati zaposlitvene možnosti za ženske, kot so tovarne oblačil in piškotov, da bi lahko ostale in bivale v Gazi. Alaa Hamadto, izvršna direktorica in ustanoviteljica podjetja Solar Food, na območju Sudana, ki se je kljub temu, da je bila njena tovarna uničena in je izgubila vse, vrnila nazaj v Sudan, saj je po njenih besedah na njih, da se postavijo nazaj na noge in storijo nekaj kar jim bo pripomoglo k boljšemu življenju. Malalai Helmandi, glavna operativna direktorica organizacije za proizvodnjo sončne energije Helmandi Solar in njen mož Hamid Helmand, v Afganistanu izvajata projekte za opolnomočenje žensk ter si prizadevata vrniti nazaj odgovornost in delovna mesta tem, ki so v času vojne izgubile vse. Ter Basima Abdulrahman, ustanoviteljica in izvršna direktorica podjetja KESK, ki deluje v smeri, da bi pripomogla k prehodu Iraka na obnovljivo energijo, saj meni da to ni le strateški načrt ali razkošje, ampak nujnost tega območja.

Ko se je v Manami na WEIF2024 vse zaključilo, je dr. Hashim Hussein, vodja foruma, dejal, da je ponosen, da so uspeli zagotoviti, da so podjetnice dvignile svoj glas. Največji dosežek foruma je bil, da so uspeli vključiti mednarodno skupnost v prepoznavanje in razumevanje težav ter stisk žensk, ki delujejo na konfliktnih območjih. Taka podpora prek gospodarskega razvoja bi bila namreč potrebna, da se zagotovi, da preživijo tako svoje družine kot tudi skupnosti in države, v katerih živijo.

Vir: UN News