Nova nacionalna energetska in podnebna strategija, ki jo je Finska predstavila ta teden, predvideva popolno prepoved kurjenja premoga za energijo do leta 2030.

Po mnenju strokovnjakov bo vladni ukrep omogočil, da bo premog izginil s finskega energetskega trga, država pa se bo še bolj osredotočila na obnovljive vire energije.

Uporaba premoga na Finskem močno upada že od leta 2011, država pa je leta 2012 občutno povečala naložbe v obnovljive vire. To se je odrazilo v skoraj podvojitvi zmogljivosti za pridobivanje vetrne energije leta 2013, piše portal New Scientist.

Poleg tega cene energentov v nordijskih državah z izjemo premoga od leta 2010 padajo, zato vse več termoelektrarn na premog zapira svoja vrata. Premog tako trenutno zaleže le za osem odstotkov proizvedene energije.

Postopen umik iz uporabe premoga so napovedale tudi druge države, npr. Velika Britanija, Avstrija in Nizozemska, a je Finska najbližje temu, da tudi dejansko sprejme takšno zakonodajo. Francoski premier Manuel Valls je prejšnji teden naznanil zaprtje vseh termoelektrarn na premog do leta 2023, kar pa po besedah predsednika programa za energetiko Svetovalnega odbora za znanost evropskih akademij Petra Lunda pušča več svobode kot prepoved kurjenja premoga.

Po podobni poti tudi Kanada

Kanada je po drugi strani prav tako napovedala prepoved tradicionalne energetske uporabe premoga do leta 2030, a bo, kot opozarja New Scientist, po drugi strani glede na vsebino predloga provincam dovolila nadaljnjo uporabo tega energenta, če bodo poskrbele za zmanjšanje izpustov in projekte zajemanja in shranjevanja ogljikovega dioksida.

Čeprav mora strategijo potrditi še finski parlament, o čemer bodo poslanci odločali marca, je po Lundovem mnenju vsaka takšna poteza korak naprej k izločitvi premoga kot vira energije. “Več držav bo pristopilo k opustitvi premoga, bolje bo za podnebje, poleg tega pa bo druge prisililo k enaki potezi,” je še poudaril raziskovalec.

Strategija med drugim vključuje tudi zmanjšanje uvoza nafte za polovico in občutno povečanje števila električnih avtomobilov na cestah. Kot je poudaril finski minister za gospodarske zadeve in nekdanji evropski komisar Olli Rehn, dokument s finskega vidika izpolnjuje zahtevne cilje.

Vir: RTV Slovenija