Evropska unija (EU) vse več uradne razvojne pomoči namenja za uresničevanje nacionalnih, zunanjepolitičnih in varnostnih interesov, medtem ko je vse manj razvojne pomoči namenjene najmanj razvitim državam. Novo poročilo Evropskega združenja nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (European NGO confederation for Relief and Development – CONCORD) raziskuje uporabo pomoči EU za odziv na varnostne grožnje ter opozarja EU na negativen vpliv, ki ga ima prioritizacija varnosti na račun trajnostnega razvoja.

Razvojna pomoč, namenjena za preprečevanje konfliktov in vzpostavljanje miru ter varnosti (1,06 milijard evrov v letu 2015), je v zadnjem desetletju presegla rast drugih oblik pomoči. Varnostni interesi EU ne vplivajo samo na višino pomoči, namenjene preprečevanju konfliktov in vzpostavljanju miru ter varnosti, temveč tudi na izbiro držav prejemnic s strani donatoric. Danes se večji delež pomoči namenja državam in regijam, ki ogrožajo varnostne interese EU ter njenih držav članic, pri čemer se Maroko, Turčija, Pakistan in Egipt uvrščajo med 10 največjih prejemnikov pomoči EU.

Pred varnostno konferenco v Münchnu (ki je potekala med 16. in 18. februarjem) so razvojne nevladne organizacije, med članicami CONCORD je kot nacionalna platforma SLOGA iz Slovenije, voditelje EU pozvale, naj prenehajo s prioritizacijo varnostnih interesov, saj s tem ogrožajo razvojno agendo, hkrati pa naj dolgoročne rešitve za izgradnjo miru ter človekove varnosti postavijo v središče izdatkov EU za razvojno pomoč, namenjene za preprečevanje konfliktov in vzpostavljanje miru ter varnosti.

 

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1