Humanitarne ekipe ZN si prizadevajo dobiti življenjsko pomembno pomoč za skupnosti, ki so jih konec tedna opustošile smrtonosne poplave v severovzhodnem Afganistanu.

Zaradi hudih poplav, naj bi na območju severovzhodnega Afganistana umrlo vsaj 300 ljudi, vključno z 51 otroki, še več pa jih je bilo ranjenih. Ob dodatnih poročilih o situaciji, naj bi se te številke po poročanju agencij ZN še povečale. O večini žrtev so poročali v provinci Baghlan, prizadeti pa sta bili tudi provinci Takhar in Badakhshan.

Agencije ZN v sodelovanju s partnerji (UNICEF, Organizacija ZN za migracije (IOM) ter Svetovni program ZN za hrano (WFP)) si prizadevajo, da bi prizadetim družinam in skupnostim zagotovili pomoč ter, da bi bila le-ta posredovana hitro. Razmere namreč predstavljajo veliko tveganje za vse v prizadetih provincah, zato je zagotavljanje dostopa do varne vode, zdravstvenih storitev in storitev zaščite bistvenega pomena.  Po besedah WFP je namreč ta poplava le eden od mnogih dogodkov v zadnjih tednih, ki so jih povzročila nenavadno močna deževja.

Vodja ZN za pomoč Martin Griffiths je dejal, da ta ekstremni vremenski dogodek poudarja potrebo po humanitarnih prizadevanjih, odpornih na podnebne spremembe. Afganistan je namreč med 10 državami, ki so najbolj ranljive za podnebne spremembe, in se sooča z naraščanjem ekstremnih vremenskih razmer, zlasti poplav, suše ter peščenih in prašnih neviht, kar povzroča izgubo življenj in možnosti preživljanja ter znatno škodo na infrastrukturi.

Vir: UN News