»Od začetka letošnjega leta do vključno 17. marca je bilo v Jemnu zabeleženih 109.000 primerov akutne diareje in kolere ter s tem povezanih 190 smrtnih žrtev.  Približno tretjino okuženih predstavljajo otroci, mlajši od pet let. Nov porast kolere v Jemnu se pojavlja natanko dve leti po največjem izbruhu te smrtonosne bolezni na svetu, ki je prizadel Jemen in je zbolelo več kot milijon ljudi.  

UNICEF se boji, da se bo število okuženih s kolero še povečevalo zaradi zgodnjega začetka deževnega obdobja in propada osnovnih storitev, kot sta vodovodni sistem in kanalizacija. Razmere se dodatno poslabšujejo zaradi slabega odplakovanja odpadnih voda, uporabe onesnažene vode za kmetijstvo, nezanesljive oskrbe z električno energijo za shranjevanje hrane in razseljevanja družin, ki bežijo pred nasiljem zlasti v Hudajdi in Taizu.

Njihove ekipe v Jemnu v sodelovanju z lokalnimi partnerji nenehno delajo, da bi ustavile nadaljnje širjenje in prenos bolezni. Osredotočajo se na 147 prednostnih območij, kamor dostavljajo dodatno pomoč za zdravstveno oskrbo, preskrbo s čisto pitno vodo in pripomočke za osebno higieno. Vzpostavljene so bile skupine za hitro ukrepanje. V vseh 147 prednostnih območjih smo vzpostavili 413 posebnih centrov za zdravljenje diareje in za rehidracijo. Partnerji popravljajo vodovodne in sanitarne sisteme. V preteklih tednih so okrepili kloriranje za dezinfekcijo vode v 95 prednostnih okrožjih in zagotovili gorivo ter rezervne dele za delovanje sistemov oskrbe z vodo in sanitarij. V množični akciji cepljenja proti koleri so dosegli več kot 400.000 ljudi. Samo letos so z ozaveščevalnimi akcijami o higienskih ukrepih dosegli 600.000 ljudi ter jih spodbudili, da ob prvih simptomih bolezni poiščejo zdravniško pomoč oziroma obiščejo centre za zdravljenje na terenu.

UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija bosta še naprej krepila pomoč, da bi preprečila nadaljnje širjenje bolezni. Poudarjajo, da se soočajo s številnimi izzivi, vključno z naraščanjem spopadov, omejitvami dostopa in birokratskimi ovirami, ki otežujejo njihova prizadevanja, da bi v Jemen dostavili še več pomoči in strokovnjakov za pomoč.

UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija pozivata k odpravi vseh omejitev za izvajanje  humanitarnih operacij, da se lahko učinkovito odzovejo na širjenje bolezni in zagotavljanje pomoči prizadetim. Njihove humanitarne ekipe morajo imeti neoviran dostop do vsakega otroka, vsake ženske, vsakega moškega, ki potrebuje medicinsko in drugo humanitarno pomoč.

Predvsem pa skupaj znova pozivajo, da se boji končajo. Čas je, da se konča štiriletna vojna. V nasprotnem primeru bo Jemen še vedno ujet v mrežo bolezni, nasilja in brezupa, ki bo dodatno poglobila največjo humanitarno krizo na svetu, v kateri najbolj ranljivi nosijo največje breme, opozarja UNICEF.

Pomagate lahko:

  • S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo OTROCI5 na 1919*;

* S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani www.unicef.si/sms-pogoji .

Naziv akcije: Za otroke v Jemnu

TRR: SI56 0201 3025 9875 526

Sklic: 41112

Namen: CHAR

BIC: LJBASI2X

Prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

 

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1